Har du personalansvar och vill agera rätt vid förhandlingar, nyanställningar, omplaceringar och uppsägningar? Denna kurs ger dig förståelse och kännedom om praktisk arbetsrätt.
Du lär dig att hantera arbetsrättsliga frågor korrekt och att tillämpa de regler och avtal som gäller. Det innebär att vi också behandlar ledighetslagstiftning, frågor kring löneavtal och strategisk lönesättning samt hur vi arbetar med mångfaldsfrågor utifrån arbetsmiljöföreskrifter och diskrimineringslag.
Kursinnehåll
- Den svenska modellen, arbetsmarknadens parter, kollektivavtal
- Anställningsavtal och anställningsformer
- Lönebildning och lönesättning, utvecklings- och lönesamtal
- Organisationsförändring: förhandlingsprocess och uppsägning pga arbetsbrist
- Förhandling i teori och praktik
- Uppsägning av personliga skäl
- Avskedande
- Arbetstid och ledighet
- Mångfaldsfrågor, diskriminering
Mål
Kursen ger dig god inblick i arbetsrätt och gällande lagstiftning samt kunskaper för att kunna hantera och tillämpa gällande regler och avtal vid anställning och uppsägning. Efter kursen ska du ha kunskaper om hur du agerar på rätt sätt i arbetsrättsliga frågor och om MBL och LAS såväl som om parternas rättigheter och skyldigheter
Målgrupp
För dig som behöver kunskap och verktyg för att hantera personalfrågor och anställningar eller annars har ett intresse för arbetsrätt och anknytande ämnen. Du är medarbetare, ledare eller chef med eller utan formellt personalansvar.
Arbetssätt
Teoretiska genomgångar varvas med case-arbete. Detta innebär att vi under kursen kommer att arbeta med verklighetsbaserade fall, där deltagarna diskuterar problemområden och föreslår lösningar.
Kursen är helt online. För att delta behöver du tillgång till dator med kamera, mikrofon och högtalare samt internetuppkoppling. Inga speciella program behövs. Du deltar i kursen på angiven dag och tid.
Förkunskapskrav
Inga förkunskaper krävs men det är en fördel om du har arbetslivserfarenhet som gör att du kan relatera till kursinnehållet.
Studiematerial/Litteratur
Arbetsrätt 2024 (Åhnbergs förlag) och Arbetsrätt i praktiken, Viklund/Wästfelt.
Litteraturen ingår inte i kursavgiften och är inte obligatorisk utan valfri. Den är dock ett värdefullt komplement till kursinnehållet.
Kursintyg
Intyg utfärdas efter utbildningens slut för de deltagare som önskar det och som har varit närvarande minst 75% av tiden och förutsatt att hela kursavgiften är betald.
Behöver du ett annat upplägg? Hör av dig! Vi tar fram skräddarsydda lösningar för alla typer av undervisning.
Du når oss på:
046-19 77 00
kurser.syd@folkuniversitetet.se
Kursledare
Linda Inderdahl
Linda Inderdahl har med sin långa bakgrund inom arbetsrätten erfarenheter som sträcker sig över både den privata och den offentliga sektorn samt även EU-rätten
Att få undervisa och dela med mig av mina erfarenheter av arbetsrätten både gällande de praktiska samt teoretiska delarna är en glädje.
Att tillsammans resonera, vrida och vända på olika problemställningar sedan gemensamt komma fram till lösningar är en utvecklande resa för samtliga då det alltid kommer fram intressanta och nya infallsvinklar.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Malmö