Miljö- och hållbarhetssamordnare för bygg och förvaltning

Plats Stockholm

Vill du vara med och driva omställningen mot en mer hållbar bygg- och fastighetsbransch? Folkuniversitetet Stockholm erbjuder en utbildning som förbereder dig för att kunna bidra till att minska bygg- och fastighetsbranschens miljöpåverkan.

Boka nu

Nu ger vi boka tidigt-rabatt på 1.000 kr – du betalar 15.850 kr (jfr ord.pris 16.850 kr). Gäller endast nybokningar. Boka senast den 31/5 2025!

Bygg- och fastighetsbranschen står för en stor del av Sveriges utsläpp. Utvecklingen inom miljö- och klimatarbetet går fort, vilket innebär att behovet av kompetens på området är stort. Kursen ger dig en bred kompetens inom miljö- och hållbarhet med fokus just på fastighets- och byggbranschen. Genom 12 kurstillfällen och totalt 36 studietimmar får du både teoretisk och praktiskt inriktad kunskap.

Mål

Målet är att du efter kursen ska kunna arbeta självständigt med miljö- och hållbarhetsfrågor inom exempelvis företag, organisation, myndighet eller kommun.

Innehåll

Grundläggande miljöproblem och kretsloppsprinciper

Få en djup förståelse för miljöproblem och hur naturens kretslopp fungerar. Lär dig hur ämnen och energi rör sig genom ekosystemen, och hur dessa principer kan tillämpas för att skapa en hållbar utveckling.

Digital miljö- och hållbarhetssamordning

Utforska moderna metoder och verktyg för miljö- och hållbarhetsstyrning, inklusive miljöcertifieringssystem och hur digitalisering, inklusive AI, kan effektivisera arbetet inom bygg och förvaltning.

Hållbart byggande

Lär dig om hållbara materialval och konstruktioner. Förstå vad som krävs för att bygga och designa med hållbarhet i fokus.

Återbruk och cirkularitet

Upptäck hur återbruk och cirkularitet kan bidra till en mer hållbar byggproduktion. Jämför metoder och förstå deras betydelse för framtidens byggande.

Energi- och installationsteknik

Fördjupa dig i tekniska lösningar för att effektivisera energianvändningen och installationer.

Inomhusmiljö

Lär dig om faktorer som påverkar människors hälsa och komfort i byggnader, och hur dessa kan optimeras för en bättre inomhusmiljö.

Projekt- och förvaltningsprocesser

Få insikt i entreprenadjuridik och branschbestämmelser. Lär dig att samordna miljö- och hållbarhetsarbete genom hela projektets livscykel, från planering till förvaltning, med hänsyn till ekonomi, risker, säkerhet och arbetsmiljö.

Regler och föreskrifter

Förstå de regler, lagar och föreskrifter som styr byggsektorn. Lär dig identifiera potentiella kryphål och missförstånd, och hur du kan säkerställa att verksamheten följer aktuella regelverk.

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som:

• idag arbetar med miljö- och hållbarhetsfrågor och vill aktualisera dina kunskaper eller skaffa formell kompetens

• är verksam inom bygg, fastighet eller besläktade områden och vill bredda din kompetens inom hållbarhetsarbete

• vill börja arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor och söker en plattform för att komma in i branschen.

Oavsett om du är ny inom området eller redan har erfarenhet, är kursen utformad för att kunna ge verktyg och kunskap inom miljö- och hållbarhetsarbetet.

Förkunskapskrav

Arbetslivserfarenhet, gärna relaterad till bygg- eller fastighetsbransch, eller miljö- och hållbarhetsfrågor.

Undervisningsform och upplägg

Utbildningen består av föreläsningar, diskussioner samt praktiska övningar. Ansvarig kursledare är Robert af Wetterstedt, eventuellt anlitas gästföreläsare för specifika delar. Utbildningen omfattar totalt 36 studietimmar och pågår en termin. Undervisning sker en kväll i veckan i 12 veckor i klassrum på Folkuniversitetet Stockholm.

Intyg

Intyg utfärdas efter utbildningens slut för deltagare som varit närvarande minst 75 % av tiden och förutsatt att hela avgiften är betald.

Anmälningsvillkor och avbokning

Folkuniversitetets allmänna anmälningsvillkor hittar du här men för denna utbildning gäller särskilda villkor vid avbokning före kursstart:

Du har ångerrätt inom 14 dagar från att vi bekräftat din anmälan. Fram till sju dagar före kursstart återbetalas 90 % av kursavgiften (avdrag 10 % i administrationsavgift). Därefter återbetalas 50 % av kursavgiften fram till kursstart. Efter kursstart har du inte rätt till återbetalning.

Möt kursens huvudlärare Robert af Wetterstedt, klicka på länken nedan!

Möt Robert af Wetterstedt

Kursledare

Robert af Wetterstedt

Robert af Wetterstedt har över 25 års erfarenhet inom bygg, anläggning och fastighetssektorn som specialist på hållbart byggande, -förvaltning och – livsstil (ekonomiskt, socialt och miljö).

Robert är en av landets ledande hållbarhetskonsulter inom hållbarhetsstyrning i projekt. Robert anlitas även ofta som en omtyckt föredragshållare och utbildare.

Robert arbetar i huvudsak med:

  • miljö och hållbarhetssamordning för byggnader, anläggning och stadsdelar med framtagande och uppföljning av miljö- och hållbarhetsprogram och miljö- och hållbarhetsplaner under plan-, program-, projektering-, bygg- samt förvaltningsskedet
  • hållbar projektledning (ekonomi, miljö och socialt) i ny- och ombyggnadsprojekt samt under drift- och underhållsskedet
  • certifiering enligt klassningssystemen LEED, BREEAM, GreenBuilding, Miljöbyggnad, Svanen, CEEQUAL, Living Building Callenge, WELL m.fl.
  • teknisk och miljömässig inventering/besiktning av befintliga fastigheter (s.k. statusbesiktning/due diligence), inkl. materialinventering av farligt avfall, PCB- och asbestinventering samt rivningsplaner
  • livscykelanalyser (LCA) och livscykelkostnadsberäkningar (LCK/LCC/LCP) för produkter, sammansatta delar och hela byggnader samt anläggningar
Robert af Wetterstedt

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Datum
1 okt 2025 - 17 dec 2025
Onsdag
Antal tillfällen
12
Första tillfället
ons 1 okt 2025 kl 15:30-17:45
  • ons 8 okt 2025 kl 15:30 - 17:45
  • ons 15 okt 2025 kl 15:30 - 17:45
  • ons 22 okt 2025 kl 15:30 - 17:45
  • ons 29 okt 2025 kl 15:30 - 17:45
  • ons 5 nov 2025 kl 15:30 - 17:45
  • ons 12 nov 2025 kl 15:30 - 17:45
  • ons 19 nov 2025 kl 15:30 - 17:45
  • ons 26 nov 2025 kl 15:30 - 17:45
  • ons 3 dec 2025 kl 15:30 - 17:45
  • ons 10 dec 2025 kl 15:30 - 17:45
  • ons 17 dec 2025 kl 15:30 - 17:45
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
36
Kurs-ID
126764
Pris
15850 kr