Familjejuridik - testamenten

Plats Jönköping

Varför ska man ha ett testamente? Hur skrivs ett testamente? Vem kan jag testamentera till och hur ska ett testamente förvaras?

Boka kursen nu

Ett testamente är den enda handling som talar vem, när, hur och på vilket sätt ett arv (ägodelar och tillgångar) ska fördelas när man går bort. Ett testamente kan både komplettera och ersätta arvsreglerna i lagen. Vill man inte att Ärvdabalkens regler ska gälla när man går bort måste man skriva ett testamente. Det finns stränga formkrav och upprättas och formuleras det på rätt sätt kan det resultera i att testamentet inte har någon verkan.

Vi kommer under föreläsningen gå igenom bl.a följande frågor:

  • Vem behöver ett testamente?
  • Hur upprättar man ett testamente?
  • Kan man testamentera bort allt man äger?
  • Vem kan bevittna ett testamente?
  • Behöver sambos eller gifta upprätta testamente?
  • Skillnaden mellan fri förfoganderätt och full äganderätt.
  • Vad händer om det finns flera testamenten?

Deltagarna kommer i förväg få övningsuppgifter (case) innan föreläsningen, dessa kommer vi tillsammans gå igenom under föreläsningen för att alla ska få en inblick i hur olika förutsättning och önskemål kan påverka när det gäller vad man kan skriva eller inte skriva i ett testamente.


Föreläsaren är juristen Carolina Morberg, som representerar företaget Verahill Familjejuridik. Carolina har en juristexamen (jur.kand) och arbetar brett inom den familjerättsliga juridiken, med fördjupning och särskild erfarenhet av bouppteckningar och arvsfrågor, samt olika livsjuridiska avtal, bl.a. framtidsfullmakter och testamenten. Tillsammans med Folkuniversitetet erbjuds nu workshops/föreläsningar där hon delar med sig av sin kunskap och ni kan passa på att ställa frågor om vad som händer om man inte tänker efter före. Har ni frågor som ni vill ska tas upp under föreläsningen kan ni med fördel maila dessa till carolina.morberg@verahill.se

**obs! Juristen Carolina Morberg, Verahill Familjejuredik kan inte ge fördjupad rådgivning för en enskild lyssnare då det ofta behövs mer information och ett längre samtal för att ha ett ordentligt underlag för kunna ge rådgivning för en specifik fråga. Däremot kan vi tala om generella omständigheter och ge praktiska exempel.

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst I Jönköping

info.jonkoping@folkuniversitetet.se

Tid
04 mar 2020 - 04 mar 2020
On 18:00 - 20:00
Tillfällen
1
Plats
Skolgatan 25 B, 55316 Jönköping
Visa på karta
Studietimmar
2
Kurs-ID
1050252
Pris
300 kr