Sångintensiven - masterclass

Plats Stockholm

Den här kursen riktar sig till dig som vill satsa lite extra på din sångutveckling. Här ges möjlighet att utveckla och förbättra din röst, ditt uttryck och ditt sceniska framträdande. I samspel med sångpedagog och pianist får du verktyg för nästa steg i din utveckling.

Boka nu

För vem?

Kursen sträcker sig över en termin och riktar sig till dig som är van sångare och vill lägga extra tid på att fördjupa dig inom sång, med fokus på dig själv som sångare. Det är en förutsättning att du känner dig trygg i att stå inför gruppen och sjunga solo, eftersom kursen till stor del går ut på att jobba med varje deltagare individuellt inför varandra. Det finns inget krav på att du ska kunna läsa noter. 

Mål

Målet är att du ska utveckla din personliga röst och ditt sångframträdande som solist, i duett och som en del av en liten ensemble. Terminen avslutas med en konsert. 

Kursinnehåll och upplägg

Gruppen består av upp till 7 deltagare och solosång varvas med gruppundervisning. Du väljer själv vilken solorepertoar du vill arbeta med inom pop, soul, gospel, jazz, visa och musikal. Så här ser upplägget ut:

  • Individuell sångcoachning i masterclass med pianist: Huvudsakligen sker undervisningen i masterclass, då du ackompanjeras av en pianist och blir coachad av vår sångpedagog Anna Lumén. Att sjunga i masterclass är ett väldigt lärorikt arbetssätt, vi lyssnar och lär av varandra samt får rutin på att sjunga inför andra. Vi jobbar också med att hitta potentialen i ditt unika sceniska och musikaliska uttryck.
  • Duetter: Deltagarna blir tilldelade duetter i början av terminen och får jobba med samspel unisont och i stämmor.
  • Ensemblesång: Vi fokuserar på samspel och uttryck, och att sjunga tillsammans. Vi kommer sjunga unisont och i stämmor, ibland kompletterar vi med solister.

Lov

Det är uppehåll vecka 44.

Kursledare och övriga medverkanden

  • Huvudledare: Anna Lumén. Håller i hop kursen och undervisar på alla sammankomster förutom under sammakomsten med scenframställning.
  • Pianist: Therése Helgesson.
  • Scenframställning: Gästlärare Susanne Sjöquist.
  • Sångteknik: Gästlärare Helena Janzén Nellborn.

Studiematerial och förutsättningar

Huvudledaren tar fram studiematerial för ensemblesånger och duetter, medan du väljer dina egna solosånger. Notkunskaper är inget krav, men det förutsätts att du själv till viss del tar fram noter på det du vill sjunga. Observera att det krävs övning mellan sammankomsterna för att tillgodogöra dig kursen på bästa sätt.

Utvecklingsmöjligheter

Det här är en kurs du kan gå flera gånger eftersom varje kurs utgår ifrån din personliga utveckling och dina mål.

Tidigare deltagare om Anna och hennes kurser 

  • ”Pedagogisk, jättemusikalisk, inspirerande och trevlig!”
  • ”Fantastiskt bra kurs. Kunnig lärare och trevliga kursdeltagare.”
  • ”Kul och bra kurs! Lite för kort för det som ska hinnas med.”
  • ”Kunde tyvärr inte delta på alla lektioner, på grund av arbetet, men kursledare Anna Lumen var verkligen som ”klippt och skuren” för denna jazzkurs.”
  • ”Skapar god stämning och sammanhållning i gruppen. Bemöter olika individer på ett fint sätt. Främjar utveckling.”
  • ”Utmärkt lärare och pedagog!”
  • ”Fantastisk”

Frågor? 

Kursledare

Anna Lumén

Anna Lumén frilansar som sångerska och är låtskrivare inom pop, jazz, soul och visa. Framför allt är hon en flitigt anlitad sångerska på dop, bröllop och begravningar. Hon har även arbetat med musikprogram i Svenska kyrkan och sjungit i flera band och olika körer.

Anna har utbildat sig till sångpedagog på KMH - Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Hon har även fördjupat sig inom "Estill voice training" och "komplett sångteknik". Anna har flerårig erfarenhet av undervisning i sång på såväl studieförbund som i privat regi.

Anna Lumen

Susanne Sjöquist

Susanne har lett teatergrupper sedan 1980-talets mitt på Vår Teater, Stockholms Teaterverkstad m.m. Hon var med och startade och ledde teater Kompassen, en fri grupp i Nacka som spelade allt från revy och barnteater till dagsaktuell samhällsengagerad teater.

Susanne har kandidatexamen och lärarlegitimation i Teaterämnena + Estetisk kommunikation. Hon har undervisat 15 år på gymnasienivå, fortbildat sig på Teaterhögskolan i Stockholm och har stor erfarenhet av skådespeleri och teater i olika sammanhang och funktioner. Susanne är även utbildad Gestaltterapeut.

"Jag vill ge mina deltagare mod och lust att utforska och utvecklas tillsammans. Teater är för mig ett kollektivt och undersökande arbete där alla i gruppen är lika viktiga för processen och berättandet. Trygghet, respekt och lust är grundpelare i min undervisning."

Susanne Sjöquist

Helena Janzén Nellborn

Helena Janzén Nellborn, verksam som sångerska, sångcoach, regissör och konstnärlig ledare.

Helena är en svensk sopran med ett flertal lyriskdramatiska operaroller på sin
repertoar (Lady Macbeth-San Francisco, Salome-Piacenza etc.). Hon har vunnit flera internationella operatävlingar bla 1:a pris i "The International Operasingers Competition" i New York 2004, Strauss-pris i "Concorso lirico internazionale di Leoncavallo" i Città di Montalfugo, Italien.

Helena sjunger dessutom mycket nutida musik och flera tonsättare har skrivit sina verk direkt till henne (Rolf Martinsson-Silvernatten i Malmö Konserthus, Mikael Nellborn-Insikt som Helena uruppförde i Carnegie Hall, New York mm).

Som pedagog har Helena Janzén Nellborn mångårig erfarenhet från bl.a. Operastudio 67, Nordiska musikgymnasiet, Birkagårdens folkhögskola och Ålands musikinstitut. Sedan 2001 är Helena
konstnärlig ledare för Blekinge Operapelago - en festival som arrangerar masterclasses, konserter och operaföreställningar.

År 2008 fick Helena Svenska industri- och Handelskammarens kulturpris. Helena skrev 2017 en kandidatuppsats vid italienska institutionen vid Stockholms universitet om operan "La Grazia" som är baserad på Grazia Deleddas novell "Di Notte" ur "Racconti sardi".

Helena Janzén

Therése Helgesson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
27 sep 2024 - 6 dec 2024
Fredag
Antal tillfällen
10
Första tillfället
fre 27 sep 2024 kl 13:00-16:00
  • fre 4 okt 2024 kl 13:00 - 16:00
  • fre 11 okt 2024 kl 13:00 - 16:00
  • fre 18 okt 2024 kl 13:00 - 16:00
  • fre 25 okt 2024 kl 13:00 - 16:00
  • fre 8 nov 2024 kl 13:00 - 16:00
  • fre 15 nov 2024 kl 13:00 - 16:00
  • fre 22 nov 2024 kl 13:00 - 16:00
  • fre 29 nov 2024 kl 13:00 - 16:00
  • fre 6 dec 2024 kl 13:00 - 16:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
40
Kurs-ID
115339
Pris
6500 kr