Målgrupp och förkunskaper
Kören har en blandad nivå som passar både dig som har lite erfarenhet av att sjunga i kör och dig som är van körsångare. Det här är kören för dig som tycker om att sjunga tillsammans med andra på olika nivåer, delar med dig och deltar utifrån din nivå. Målet är att vi ska sjunga och ha roligt. Notläsning är inget krav.
Kursinnehåll och upplägg
Under 10 tillfällen samlas kören för att sjunga, öva och uppleva glädjen i körsång. Kören består av upp till cirka 25 deltagare fördelade i fyra stämmor beroende på gruppens sammansättning. Vi börjar varje lektion med en uppvärmning då vi tränar andning och avspänning och mjukar upp rösten med olika uppsjungningsövningar. Under terminens gång kommer du att få sjunga våra mest älskade och kända körsånger till okända pärlor. Vi sjunger framför allt klassiska körsånger, men strävar även efter att sjunga sånger från lite olika genrer.
Målet är att du ska få möjlighet att utveckla rösten och träna grundläggande sångteknik, samtidigt som du tränar gehör, stämsång och musikalisk gestaltning. Du fördjupar din förmåga att läsa noter, förstå musikaliska termer och kommunicera med musik för att ta din körsång till nästa nivå.
Tips
För att få ut mer av kursen rekommenderar vi dig att spela in sångstämmorna under övningarna, på så sätt blir det enklare för dig att öva på din stämma mellan tillfällena.
Lov
Kursen har inga planerade uppehåll.
Vad våra tidigare deltagare säger om kursen och ledaren
- ”Fantastiskt duktig och entusiasmerande lärare. Det enda dåliga med kursen är att den är slut."
- ”Jag kan inte tänka mig en bättre kursledare. kunnig, erfaren, entusiasmerande, lyhörd, mycket kärlek i sitt ledarskap och bjuder på sig själv. Det var fantastiskt roligt och öppnade mina ögon för en ny värld.
- ”Annette Vogel är en av de bästa lärare jag haft i livet. Maken till engagemang, pedagogisk förmåga och kunskap i området och vilja att dela med sig av sin kunskap får. man leta länge, länge efter. Hon är anledningen till att jag fortsätter med kursen.”
- ”Anette inspirerar och jag lär mig något nytt varje gång!”
Fortsättningsmöjligheter
Det här är en kör som du kan vara med i hur många terminer du önskar, varje termin är unik så till vida att gruppen består av nya och gamla kursdeltagare som tar sig an en ny repertoar för att få en bredd och hela tiden får möjlighet att utvecklas. Prata gärna med din körledare om vilka fortsättningsmöjligheter som finns när du känner att det är dags att ta nästa steg i din utveckling. På Folkuniversitetet har vi ett stort musikutbud. Sök "sång" här på hemsidan om du är intresserad av vårt övriga utbud inom sång eller kontakta oss för rådgivning.
Länkar
Ljudklipp från Vårkonsert, april 2024
Kursledare
Anette Vogel
Anette Vogel är operasångare, sångpedagog och logonom, utbildad på Malmö Musikhögskola, Operahögskolan i Stockholm och på Stockholms Musikpedagogiska Institut, SMI.
Som sångcoach har hon arbetat med flera körer i Stockholm. Som logonom arbetar Anette grundläggande med att utveckla en frisk och uttrycksfull talröst. Genom egna sceniska erfarenheter, som röstpedagog för skådespelare och genom samarbete med den engelska skådespelerskan och röstpedagogen Nadine George och Voice Studio International i London, har hon kommit att specialisera sig på teaterrösten.
Som frilansare har hon arbetat som opera- och konsertsångare och sjungit operaroller på bland annat Riksteatern, Folkoperan, Parkteatern och Norrlandsoperan. Hon har varit anställd som sångpedagog på Nordiska Musikgymnasiet i Stockholm och på Teaterhögskolan i Luleå som universitetslektor röst- och tal, samt i sång. Utöver undervisningen på Folkuniversitetet arbetar Anette för närvarande även bl.a. som adjunkt i röstgestaltning på Stockholms Konstnärliga Högskola.
I sin ungdom sjöng hon i Limhamns koralkör, var medlem i Malmö kammarkör och var anställd i Malmö Stadsteaters kör. Hon och har också sjungit sopran i dubbelkvartett i flera av Drottningholmsteaterns operauppsättningar och medverkat som solist i större körverk som framförts bland annat i S:t Jacobs Kyrka i Stockholm, Härnösands Domkyrka och Västerås Domkyrka.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm