Klassisk sång och opera i masterclass

Plats Stockholm

Det här är en spännande kurs för dig som vill vidareutveckla din sång och sjunga inför andra i en liten grupp, det vill säga i masterclassform. Romanser, opera, operett, Zarzuela - välj den musikstil du vill utveckla.

Ansökan, antagning och urval

En första fysisk provsjungning har ägt rum och nu pågår en urvalsprocess för de sökanden. Vi tar gärna emot fler sökanden och tillsvidare ansöker du genom att skicka in ett digitalt röstprov till ingela.bergstrom@folkuniversitetet.se  På inspelningen ska du framföra valfri aria eller romans, gärna på italienska men det går även bra på andra språk. Ansökningarna hanteras löpande och vi återkommer med antagningsbesked så snart som möjligt efter att vi har lyssnat på inspelningen och urvalsprocessen är färdig.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Målgrupp och förkunskaper

Kursen riktar sig till dig som tagit privata sånglektioner och eller sjungit i en kammarkör och nu vill fördjupa dina kunskaper. Kursen riktar sig även till dig som har gått motsvarande kurs tidigare.

Kursupplägg och innehåll

Vi arbetar med olika genrer inom den klassiska sfären; romanser, opera, operett, zarzuela - allt i samarbete med deltagarnas önskemål. Kursens fokus ligger på vokalteknik, instudering, textanalys, sceniskt uttryck samt interpretation tillsammans med pianisten Mikael Nellborn.

Mål

Målet med kursen är att du ska vidareutveckla din sång och få en bredare repertoarkännedom.

Studiematerial

Val av repertoar sker i samråd med kursledaren vid kursstart.

Lov och framträdande

Kursen har uppehåll vecka 16, 18 och 22. Kursen avslutas med ett publikt framträdande i slutet av kursen, preliminärt 12 juni.

Kursledare

Helena Janzén Nellborn; huvudledare. Verksam som sångerska, sångcoach, regissör och konstnärlig ledare. Mikael Nellborn; ackompanjatör och kursledare. Verksam som tonsättare och pianist. Se vidare under respektive lärarpresentation här nedanför.

Studievägledning

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Länkar

Deltagarintervju med Jimmy Blomqvist Larsson

Trailer inför operaföreställning med deltagare från Folkuniversitetets operaproduktionslinje 23/24

Folkuniversitetets aktuella kurser och konserter i klassisk sång, opera och musikal 

 

Kursledare

Helena Janzén

Helena Janzén, verksam som sångerska, sångcoach, regissör och konstnärlig ledare.

Helena är en svensk sopran med ett flertal lyriskdramatiska operaroller på sin repertoar (Lady Macbeth-San Francisco, Salome-Piacenza etc.). Hon har vunnit flera internationella operatävlingar, bl.a. 1:a pris i "The International Operasingers Competition" i New York 2004, Strauss-pris i "Concorso lirico internazionale di Leoncavallo" i Città di Montalfugo, Italien.

Helena sjunger dessutom mycket nutida musik och flera tonsättare har skrivit sina verk direkt till henne (Rolf Martinsson-Silvernatten i Malmö Konserthus, Mikael Nellborn-Insikt som Helena uruppförde i Carnegie Hall, New York m.m.).

Som pedagog har Helena Janzén mångårig erfarenhet från bl.a. Operastudio 67, Nordiska musikgymnasiet, Birkagårdens folkhögskola och Ålands musikinstitut. Sedan 2001 är Helena konstnärlig ledare för Blekinge Operapelago - en festival som arrangerar masterclasses, konserter och operaföreställningar.

År 2008 fick Helena svenska Industri- och handelskammarens kulturpris. Helena skrev 2017 en kandidatuppsats vid italienska institutionen vid Stockholms universitet om operan "La Grazia" som är baserad på Grazia Deleddas novell "Di Notte" ur "Racconti sardi".

Fotografi på Helena Janzen.

Mikael Nellborn

Mikael är verksam som tonsättare och pianist.

Han påbörjade sina studier i piano och komposition i Stockholm och studerade sedan vid Malmö Musikhögskola på kyrkomusiker- och kompositionslinjen. Efter avslutade studier och en kritikerrosad pianodebut i Lunds Konsthall fick Mikael en fast tjänst vid Malmö Musikhögskola och spelade där det mesta av stråk-, blås- och romansrepertoaren. Samtidigt var han en återkommande pianist på bl.a. Ystadoperan, Vadstenaoperan, Lyckå kammarmusikfestival och Malmöoperan.

Mikael startade "FUTIM" tillsammans med tonsättaren Rolf Martinsson, där nyutexaminerade tonsättare i Malmö fick en chans att uruppföra sina verk. Detta blev en språngbräda för flera nutida internationella tonsättare.

Sedan många år arbetar Mikael som pianist och operacoach på Stockholms Operastudio och Folkuniversitets operakurser, samtidigt som han i perioder har spelat på Folkoperan, Opera Vildmark m.m. Mikael är även en flitigt anlitad pianist i olika kammarmusikaliska sammanhang. Sedan början på 2000-talet är Mikael musikalisk ledare och dirigent för Operapelago - en festival i Blekinge skärgård som sätter upp både traditionell och nyskriven opera, ger romans och kammarmusikkonserter och olika masterclasses. 

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Datum
3 apr 2025 - 12 jun 2025
Torsdag
Antal tillfällen
8
Första tillfället
tor 3 apr 2025 kl 17:30-20:30
  • tor 10 apr 2025 kl 17:30 - 20:30
  • tor 24 apr 2025 kl 17:30 - 20:30
  • tor 8 maj 2025 kl 17:30 - 20:30
  • tor 15 maj 2025 kl 17:30 - 20:30
  • tor 22 maj 2025 kl 17:30 - 20:30
  • tor 5 jun 2025 kl 17:30 - 20:30
  • tor 12 jun 2025 kl 17:30 - 20:30
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
32
Kurs-ID
125071
Pris
4750 kr