Provsjung 21/8 för restplats på höstens kurser i klassisk sång, opera och Operaproduktionslinjen

Plats Stockholm

Torsdag den 21 augusti arrangerar vi på Folkuniversitetet i Stockholm en provsjungning för dig som vill ansöka om en restplats till våra kurser inom klassisk sång och opera samt Operaproduktionslinjen med start höstterminen 2025.

ANMÄLNINGSSTOPP: ONSDAG 20 AUGUSTI KLOCKAN 16:00

____________________________________________________________

Drömmer du om att vara en del av en ensemble där klassisk sång och opera står i fokus? Den 21 augusti arrangerar vi på Folkuniversitetet i Stockholm en provsjungning för dig som vill ansöka om en plats till höstens kurser och utbildningslinje Operaproduktionslinjen.

Vi är så stolta över vårt kursutbud och våra duktiga kursdeltagare! Ett femtiotal sångare fördelat på åtta kurser/utbildningar på olika nivåer deltar hos oss under vårterminen 2025 – kanske är du en av dem i höst? Oavsett om du är i början av din utveckling eller om du är en erfaren sångare är du välkommen att ansöka om en plats.

På Folkuniversitetet får du möjlighet att utveckla dina färdigheter och lära känna nya vänner som delar din passion för klassisk sång och opera. Undervisningen ges i masterclassform ackompanjerad av pianist. Fokus ligger på vokalteknik, instudering, textanalys, sceniskt uttryck samt interpretation tillsammans med en pianist och sångpedagog. Kurserna avslutas med konsert eller scenisk föreställning inför publik.

Bli en del av Folkuniversitetets operakurser och Operaproduktionslinjer – boka plats för provsjungning!

Om provsjungningen

Inför varje termin arrangerar vi provsjungning till våra högre nivåer inom klassisk sång och opera och operainterpretation. De högre nivåerna riktar sig till dig som är starkt motiverad och vill sjunga och utvecklas sceniskt tillsammans med andra på samma nivå. Denna provsjungning riktar sig även till dig som vill ansöka om en plats på Operaproduktionslinjens nästa start höstterminen 2025. Se aktuellt kursutbud längst ner, observera att fler kurser tillkommer löpande fram till mitten av maj.

Det är viktigt att våra deltagare får sjunga och utvecklas utifrån ens förutsättningar, önskemål och mål. Provsjungningen är till för att kunna nivågruppera deltagarna – för att gruppen man hamnar i varken ska vara för lätt eller för svår försöker vi se till att varje grupp är så jämn som möjligt.

Ansökan och antagning

  • Antagning sker genom en provsjungning (färdighetsprov) inför kursledaren och pianist, då du framför en aria som du valt själv (tid per sökande cirka 10-15 minuter).
  • Du sjunger valfri aria eller romans, gärna på italienska men det går även bra på andra språk.
  • Du bokar tid via telefon 08-7894200 helgfri måndag-fredag klockan 09:00-16:00. 
  • Vi återkommer efter provsjungningen till alla sökanden med ett antagningsbesked, så snart urvalsprocessen är färdig.

Studievägledning

Varmt välkommen att söka!

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Länkar

Folkuniversitetets aktuella utbud inom klassisk sång och opera samt konserter

Operaproduktionslinjen 25/26

Trailer inför föreställningarna med Operaproduktionslinjen 24/25 den 22 och 27 mars 2025

Trailer inför föreställningarna med Operaproduktionslinjen 23/24

Deltagarintervju med Jimmy Blomqvist Larsson

Kursledare

Helena Janzén

Helena Janzén, verksam som sångerska, sångcoach, regissör och konstnärlig ledare.

Helena är en svensk sopran med ett flertal lyriskdramatiska operaroller på sin repertoar (Lady Macbeth-San Francisco, Salome-Piacenza etc.). Hon har vunnit flera internationella operatävlingar, bl.a. 1:a pris i "The International Operasingers Competition" i New York 2004, Strauss-pris i "Concorso lirico internazionale di Leoncavallo" i Città di Montalfugo, Italien.

Helena sjunger dessutom mycket nutida musik och flera tonsättare har skrivit sina verk direkt till henne (Rolf Martinsson-Silvernatten i Malmö Konserthus, Mikael Nellborn-Insikt som Helena uruppförde i Carnegie Hall, New York m.m.).

Som pedagog har Helena Janzén mångårig erfarenhet från bl.a. Operastudio 67, Nordiska musikgymnasiet, Birkagårdens folkhögskola och Ålands musikinstitut. Sedan 2001 är Helena konstnärlig ledare för Blekinge Operapelago - en festival som arrangerar masterclasses, konserter och operaföreställningar.

År 2008 fick Helena svenska Industri- och handelskammarens kulturpris. Helena skrev 2017 en kandidatuppsats vid italienska institutionen vid Stockholms universitet om operan "La Grazia" som är baserad på Grazia Deleddas novell "Di Notte" ur "Racconti sardi".

Fotografi på Helena Janzen.

Mikael Nellborn

Mikael är verksam som tonsättare och pianist.

Han påbörjade sina studier i piano och komposition i Stockholm och studerade sedan vid Malmö Musikhögskola på kyrkomusiker- och kompositionslinjen. Efter avslutade studier och en kritikerrosad pianodebut i Lunds Konsthall fick Mikael en fast tjänst vid Malmö Musikhögskola och spelade där det mesta av stråk-, blås- och romansrepertoaren. Samtidigt var han en återkommande pianist på bl.a. Ystadoperan, Vadstenaoperan, Lyckå kammarmusikfestival och Malmöoperan.

Mikael startade "FUTIM" tillsammans med tonsättaren Rolf Martinsson, där nyutexaminerade tonsättare i Malmö fick en chans att uruppföra sina verk. Detta blev en språngbräda för flera nutida internationella tonsättare.

Sedan många år arbetar Mikael som pianist och operacoach på Stockholms Operastudio och Folkuniversitets operakurser, samtidigt som han i perioder har spelat på Folkoperan, Opera Vildmark m.m. Mikael är även en flitigt anlitad pianist i olika kammarmusikaliska sammanhang. Sedan början på 2000-talet är Mikael musikalisk ledare och dirigent för Operapelago - en festival i Blekinge skärgård som sätter upp både traditionell och nyskriven opera, ger romans och kammarmusikkonserter och olika masterclasses. 

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Datum
21 aug 2025 - 21 aug 2025
Torsdag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
tor 21 aug 2025 kl 17:00-19:15
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
3
Kurs-ID
127848
Pris
150 kr