Regikurs

Plats Stockholm

Det här är en grundkurs för dig som är intresserad av teaterregi, ledarskap och att forma och skapa teater.

Boka nu

ANMÄLAN

Sommartid innebär att vi i vissa fall behöver fatta beslut om kursstart tidigare än vanligt, så vi uppmanar dig att inte vänta med din anmälan om du vill delta på kursen. Vi stämmer av anmälningsläget under vecka 30 och fattar då beslut om vi kan starta upp kursen som planerat. Om kursen är startklar vecka 30 tar vi emot anmälningar fram till kursstart i mån av plats, men om vi inte har fått in tillräckligt med anmälningar kommer kursen att ställas in.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Målgrupp

Kursen passar bland andra dig som är intresserad av ledarskap, regi och teaterteori och har tidigare erfarenhet av teater, som skådespelare, dramalärare, teaterlärare, har gått ett flertal kurser i teater tidigare eller har liknande erfarenheter.

Mål

Färdigheter och övning i praktisk regi – främst genom skapande av mindre scener, koncept och idéer. Målet är att du ska få kunskaper i:

  • scenisk gestaltning och dramatiskt berättande,
  • tolkning, textanalys och dramaturgi,
  • konstnärligt ledarskap,
  • produktionsplanering,
  • personinstruktion, sceneri.

Speciella förutsättningar

Under kursens gång får du läsa teaterteori och en dramatisk text som sänds till dig en vecka innan kursstart. Utöver det behöver du avsätta tid för hemuppgifter mellan kurstillfällena.

Kursinnehåll

Fokus ligger främst på gestaltningsprocesser och dramatiskt berättande. Vi går igenom följande moment:

  • teorier om scenisk gestaltning och teaterestetik,
  • praktiska övningar och reflektioner om spännande gestaltningsprocesser och
  • scenisk handling,
  • teori kring personinstruktion, dramaturgi, analys och konstnärligt ledarskap,
  • praktiska övningar i olika mindre regiuppgifter.

Kursupplägg

Kursen är uppbyggd i tre delar. Ni kommer att få öva att regissera varandras idéer och du får även räkna med att skådespela en del.

Kursledare

Simon Herlitz

Simon Herlitz undervisar i teaterregi på Folkuniversitetet i Stockholm. Simon arbetar som frilansande regissör och teaterlärare och har närmare 25 produktioner bakom sig. Han har utbildning i teater, regi, pedagogik, ledarskap och gruppsykologi från DI, Operahögskolan, lärarhögskolan och Universitetet. Simon har arbetat på Länsteatern på Gotland, Västerbottensteatern, Musikteatern i Värmland och är nu verksamhetsledare för Nacka Community Theater. Han har undervisat på gymnasieskolor, folkhögskolor, amatörteaterföreningar och studieförbund i över 18 år.

Simon jobbar även som utbildningskonsult i kommunikationsfrågor för näringsliv och offentlig sektor, sen 6 år tillbaka. Han har varit ledare för regikursen på Folkuniversitetet i över 4 år och har haft många nöjda elever på denna unika kurs.

Fotografi på Simon Herlitz.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
12 aug 2024 - 15 aug 2024
Måndag, Tisdag, Onsdag, Torsdag
Antal tillfällen
4
Första tillfället
mån 12 aug 2024 kl 09:00-16:45
  • tis 13 aug 2024 kl 09:00 - 16:45
  • ons 14 aug 2024 kl 09:00 - 16:45
  • tor 15 aug 2024 kl 09:00 - 16:45
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
36
Kurs-ID
117819
Pris
4650 kr