Platstillgång och sista anmälningsdag
Du anmäler dig till kursen i mån av plats. Observera att sista anmälningsdag infaller den 2 januari, efter det tar vi in deltagare på eventuella restplatser.
__________________________________________________________________________________________
Kursinnehåll
Det här är en kurs för att bekanta sig med den teaterform som kallas psykodrama och där en pjäs improviseras fram genom rollbyten under spelets gång. Genom att delta i övningar och arbeta fram en pjäs som bygger på deltagarnas egna erfarenheter ges en inblick i metoden. Kursen syftar även till att ge en orientering om tillämpning och utbildning.
Psykodrama är improviserad teater om livet. Det är berättande genom rollbyten. På den här kursen kan du lära känna metoden och uppleva glädjen i att skapa berättelser tillsammans. Vi skapar tillsammans scener från både vardag och fantasi och kan då tillsammans resa i våra upplevelser. I denna introduktionskurs får du prova på för att se om psykodrama är något som du kan ha glädje och nytta av.
Målgrupp
Kursen riktar sig till dig som är yrkesverksam inom exempelvis socialt arbete, sjukvårdsarbete, hälsoarbete, kulturarbete, pedagogik. Med psykodrama kan vi lära oss av det förflutna, förbereda oss för framtiden och utveckla vår kreativitet. Metoden används både för att förbättra dagens liv men även för att planera och handleda genom att spela upp olika tankar om framtiden.
Förkunskaper
Detta är en introduktionskurs där du kan lära dig mer om psykodrama. Kursen kräver en grundläggande yrkesutbildning/erfarenhet inom pedagogik, socialt arbete, vård, konst, organisationer eller motsvarande praktik. Kontakta gärna www.psykodrama.org för en intervju.
Kursupplägg
Kursen är till största delen praktisk och upplevelsebaserad men innehåller även teori. Som kursdeltagare får man prova på flera roller i ett psykodrama. Under de praktiska övningsmomenten använder vi oss av material som är personligt för oss vilket också ger kursen ett anslag av personlig utveckling.
Plats och omfattning
- Kursen genomförs på Folkuniversitetet i centrala Stockholm under ett veckoslut i januari 2025, se adress här intill.
- Datum och tider: fredag-söndag den 10–12 januari klockan 09:00-16.30 varje dag med avbrott för lunchpaus 60 minuters och en 15 minuters paus under förmiddagen respektive eftermiddagen.
Samarbetspartners
Kursen ges i samarbete med den nordiska utbildningen i psykodrama och sociodrama vid Stiftelsen Institutet för Social Utveckling (SISU). Kursorterna är Stockholm, Hangö samt Åland. För mer information om den nordiska utbildningen i psykodrama och sociodrama följ länken här www.psykodrama.org
Fortsättningsmöjligheter/utvecklingsmöjligheter
Metoden med rollbyten för att skapa en berättelse kan tillämpas inom olika områden som teater, utbildning, psykoterapi, socialt arbete, organisationsutveckling, religion och politik. Under kursen kommer olika vägar för att skaffa sig erfarenheter och att utbilda sig att redovisas.
Kursledare
Ysse Berntsson
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm