Prova på-lektionen är kostnadsfri, men antalet platser till själva kursen är begränsade. Du kan anmäla dig direkt på plats, först till kvarn gäller.
Metoden har sitt ursprung i buddhismen och kan översättas till svenskan som sinnesnärvaro.
Vi människor befinner oss sällan i nuet utan är för det mesta två steg före. När vi diskar funderar vi över hur vi ska ta oss till träningen och när vi är på jobbet funderar vi på vad vi ska äta till middag på kvällen. De flesta av oss känner igen oss i situationer som att ha kört bil från en plats till en annan utan att vi egentligen har varit närvarande under resan. Man kan också likna det med att vi lever stora delar av våra liv med autopiloten på, att livet rullar på enligt rutin. Tankar och handlingar utgår från våra invanda livsmönster.
Kursinnehåll
I den här kursen kommer du att lära dig vad Medveten närvaro är och hur du kan använda metoden som verktyg i din vardag. Tillsammans kommer vi praktisera medveten närvaro i tre olika steg:
● Kroppsskanning
● Sinnesnärvaro
● Meditation
Vi börjar träna upp en ökad närvaro i kroppen, går vidare och lär oss börja känna inåt för att avsluta med hur vi kan skapa mer distans och kärlek till våra tankar. I varje pass får du med dig olika verktyg så som meditation, kroppsscanning och medveten andning.
Vem kan gå kursen?
Kursen är på grundläggande nivå och kräver inga tidigare erfarenheter. Alla är välkomna!
Kursupplägg
Kursen ges vid tre tillfällen. Den sker i grupp om max nio deltagare.
Kursledare
Caroline är utbildad beteendevetare och samhällsvetare och arbetar som hälsocoach/jobbcoach. Hon har samordnat projekt och utövat Yoga, Mindfulness och QiGong för arbetssökande och nyanlända med stressrelaterad ohälsa. Hon har studerat 140 timmar traumayoga (TAY), en yogaform med trauma- och kroppsbaserade metoder https://www.traumaanpassadyoga.com.
Kursledare
Caroline Sterner
Caroline Sterner har en utbildning inom beteendevetenskap och har under flera år arbetat med olika hälsofrämjande insatser.
"Efter min utbildning arbetade jag som arbets- och hälsocoach, där jag stöttade både arbetssökande och kollegor i att hitta jobb/utbildning och genomföra hälsofrämjande insatser. Därefter fortsatte jag som projektsamordnare i ett naturbaserat rehabiliteringsprojekt för nyanlända med psykisk ohälsa. Förutom min samordnande roll höll jag i yoga, qigong, mindfulnessklasser samt hälsosam matlagning som en del av aktiviteterna.
Under denna period vidareutbildade jag mig till certifierad instruktör i andnings-/5 elementens Qigong, Power-Qigong samt mindfulness. Min yrkes- och fortbildningsresa sammanföll med en tid i livet då jag själv tränade yoga och upplevde positiva effekter av träning i medveten andning, långsamma kontrollerade rörelser och mental stillhet. Kombinationen av yoga, qigong och mindfulness med naturbaserad rehabilitering ledde till märkbara förbättringar i deltagarnas välmående, både fysiskt och psykiskt, och gjorde det till en viktig del i rehabiliteringen. Av vikt var dock att anpassa rörelserna/metoden efter deltagarnas olika funktionsvariationer.
Min resa fortsatte därför med en utbildning i traumaanpassad yoga (TAY), där yoga används som metod för att minska stressrelaterade symptom. Traumaanpassad yoga bygger på traumaforskning och evidensbaserade yogametoder, med varsamma och kroppsbaserade övningar."
Läs mer här: https://traumaanpassadyoga.com/
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Södertälje