Att se kroppens inre med magnetkamera

Plats Örebro

För att delta i denna studiecirkel krävs medlemskap i Örebro Senioruniversitet. Första dag för anmälan är onsdagen den 18 december.

Boka kursen nu
Per Thunberg är civilingenjör i teknisk fysik (Umeå Universitet), teknologie doktor i medicinsk teknik (Linköpings Universitet) och docent vid Örebro universitet sedan 2009. Han är verksamhetschef för Kliniskt forskningscentrum (KFC) vid Region Örebro län och MR-fysiker på avdelningen för sjukhusfysik, Universitetssjukhuset Örebro.

Forskningen är huvudsakligen inriktad mot tillämpningar och utveckling av bildmedicinska tekniker som används inom sjukvården, t.ex. magnetisk resonanstomografi (MRT), datortomografi (CT) och ultraljud.

I dagens sjukvård är avbildande tekniker viktiga delar i det diagnostiska arbetet. Magnetkameran, eller MRkameran som den också kallas, är en metod som kan avbilda både kroppens anatomi och funktion med en upplösning på millimeternivå och som har blivit allt viktigare inom sjukvården. I Örebro län har vi nu fem magnetkameror och en sjätte på väg.

Fysiken och tekniken bakom metoden för att få fram bilder och filmsekvenser är mycket avancerad. Till skillnad från konventionell bildtagning med röntgenteknik används här magnetfält för att skapa signaler från vävnadernas egna inneboende magnetisering. Informationen som samlas in bearbetas så att man kan skapa bilder av signalmönstret.

Föredraget kommer att på ett populärvetenskapligt sätt berätta om grunderna för hur bilderna skapas i en magnetkamera, visa på exempel hur den kan användas i sjukvården och inom forskning, till exempel för att studera hjärnans aktivitet.

För mer information, kontakta Åke Jöneby, 0705- 69 97 99 eller ake.joneby@telia.com

Kontakta Åke Jöneby

ake.joneby@telia.com