Regeringen vill att regioner, myndigheter och kommuner ska öka sin användning av AI, exempelvis som beslutsstöd i olika typer av ärenden. Därigenom hoppas man effektivisera offentliga verksamheter och frigöra tid och resurser till mer kreativa och mellanmänskliga arbetsuppgifter.
Samtidigt har just den typ av AI som regeringen vill satsa på - så kallad generativ AI - välkända brister i relation till fakta och sanning. Även om tekniken i vissa avseenden redan tycks ha passerat mänsklig förmåga, är den i andra avseenden tämligen opålitlig. Exempelvis kan generativ AI ibland påstå saker som inte stämmer, eller hänvisa till källor som inte existerar.
Kan invånare lita på att beslut som fattas med hjälp av AI står på säker grund? Och hur kan den som använder AI bedöma om datorn resonerar på ett korrekt och rimligt sätt, oavsett om det rör sig om myndighetsutövning eller mer vardagligt bruk?
Medverkande
Alex Berman är doktorand i datalingvistik vid Göteborgs universitet. Hans kommande avhandling handlar om människors behov av förklaringar till beslut och bedömningar som görs genom AI, och hur tekniken kan utformas för att möta dessa behov.
Plats
Folkuniversitetet, Norra Allégatan 6
Övrig information
Fri entré. Begränsat antal platser. Föranmälan krävs.
Föreläsningen arrangeras med stöd från Folkuniversitetsföreningen
Kursledare
Alex Berman
- Jag brinner för att försöka göra det komplexa begripligt.
Alex har en brokig bakgrund: utbildad inom kognitionsvetenskap och tillämpad IT med inriktning mot konst och teknologi. Arbetar med mjukvaruutveckling, undervisning och som konstnär och frilansskribent.
Någonting som förenar hans intressen är komplexitet och artificiell intelligens.
- Det mest komplexa vi känner till är den mänskliga hjärnan. Ett spännande sätt att försöka förstå hjärnan och hur människor fungerar är att skapa AI.
Alex föreläser om AI på Folkuniversitet och Göteborgs universitet.
- Att undervisa är stimulerande och lärorikt. I mötet med människor med olika bakgrund får man ny input, tvingas hitta olika vinklar och perspektiv på ämnet och fördjupa sin egen förståelse för det man håller på med.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg