Inkscape är ett kraftfullt program för att skapa skalbar digital grafik, så kallad vektorgrafik. Detta kan exempelvis vara illustrationer, logotyper, diagram, mönster, ritningar eller spelgrafik. Programmet kan också användas för layoutprojekt som affischer och foldrar.
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som arbetar med digital grafik för bruk på skärm, i tryck eller på webben och vill ha ett kraftfullt verktyg för att skapa innehåll eller förverkliga idéer. Inkscape finns till Windows, Linux och Mac och materialet du skapar kan användas ihop med andra populära grafik- och designprogram.
Mål
Du får lära dig grunderna i att skapa och redigera vektorbaserad grafik i Inkscape och arbeta med färg, form och layout. Kunskaperna kan sedan användas för att exempelvis skapa trycksaker, grafik till hemsidor eller appar, bildspel och presentationer, infografik mm.
Innehåll
Skapa olika typer av dokument och projekt
Skapa och redigera grafiska objekt
Arbeta med färger, former och layout
Arbeta med text och typsnitt
Gradienter, texturer och effekter
Importera foton och annan grafik
Snabb design med färdiga grafikbibliotek och generatorer
Praktiska hjälpmedel som underlättar designprocessen
Enkla knep för att skapa intressant och modern grafik
Förbered grafik för webb, utskrift eller andra program
Exportering och olika filformat
Undervisningsform
Undervisningen bygger på lärarledda lektioner med praktiska övningar som sker digitalt över videolänk. Programvaran finns till Windows, Linux och MacOS, är gratis och kan användas även efter kursens slut.
Kursen är på 2 heldagar.
Observera att kursen hålls helt på distans vilket innebär att du behöver ha tillgång till en dator med bra internetuppkoppling.
Kursledare
Daniel Eriksson
Daniel är en autodidakt programmerare och grafisk designer som utöver kurser i huvudsak sysslar med webbdesign via eget företag. Han är särskilt intresserad av interaktionsdesign och hur viktigt genomtänkta gränssnitt är för programvara, produkter och tjänster.
Daniel har också ett stort intresse av digitala spel och spelutveckling, vilket kompletteras bra av kunskaperna inom grafisk design. På fritiden skapar han egna spel och ibland har han även hållit kurser inom detta område.
Det går att komma långt genom att experimentera och prova sig fram, men ibland behövs en kurs för att få modet att sätta igång eller en bra grund att stå på. Med en lekfull förtjusning och ett djupt intresse för sina områden hoppas Daniel kunna både inspirera, utmana och engagera.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg