Förkunskaper
Lämplig för dig som läser mycket skönlitteratur och kanske har skrivit lite på kammaren. Här får du lära dig grunderna. Läraren mailar dig Zoomlänk före kursstart.
Exempel på begrepp som tas upp under kursens gång
- Berättarperspektiv
- Dialog
- Gestaltning
- Berättelsens struktur
Kurslupplägg
Som kursdeltagare får du möjlighet att komma i kontakt med, och genom text uttrycka, din egen unika röst och berättelse. Du får inspiration till att själv vilja gå vidare och utforska litteraturen som vägvisare och uttrycksmedel.
Varje lektion inleds med en kort reflektion, där läraren tar upp skrivandet och den litterära texten och belyser ämnet från olika synvinklar. Exempel på rubriker kan vara:
- Drivkrafter och impulser
- Orden och Språket
- Associativt och logiskt berättande
- Karaktärer
- Genrer, stilar och format
- Författarrösten
Deltagarna får också en hemuppgift efter varje lektion så att man själv kan experimentera och därmed fördjupa sin förståelsegrund. Huvudparten av varje lektion kommer sedan att ägnas åt samtal om de texter som deltagarna själva har författat i form av skrivövningar på plats eller som fördjupningsuppgifter hemma.
Material
Det material som används är deltagarnas egna texter och utdrag ur skönlitterära verk. Kursdatum: onsdag kväll, udda veckor.
Kursledare
Erik Grundström: Debuterade 1985 med romanen Inte kärlek. Har sedan dess utgivit tre romaner. Nu senast romanen Dagarna hans brann, 2019. Erik arbetar även med manusbearbetning.
Kursledare
Erik Grundström
Erik Grundström är verksam på heltidsutbildningarna samt ett femtontal kurser, däribland Författarskolan och Att skriva roman och novell.
Erik Grundström debuterade 1985 med romanen Inte kärlek. Han har sedan dess utgivit tre romaner, en novellsamling och pjäsen Strålande tid. 2019 kom hans senaste roman Dagarna hans brann. Erik arbetar även med manusbearbetning och redaktörsläsningar.
"Mitt credo om jag har något är: Att jag i dialog vill hjälpa eleven att se sin text och dess intention och fulla potential."
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm