Kursinnehåll
Kreativt skrivande är en kurs för dig som vill komma igång med ditt skrivande på ett lustfyllt sätt. Genom skrivövningar, samtal om text och litteratur kommer du ta de första stegen in i det kreativa skrivandet. Du kommer att arbeta med grunderna inom litterär gestaltning för att få verktyg och inspiration till att skriva.
Deltagarnas egna texter är i fokus. Genom att diskutera och bearbeta dina egna texter, samt ge och ta emot respons fördjupar du dina kunskaper om ditt eget skrivande. Du får handfasta tips och råd på vad du kan göra för att komma vidare om du kört fast, eller har svårt att fullfölja ett påbörjat skrivprojekt.
Urval av teman på kursen:
- karaktärsuppbyggnad
- intrig
- gestaltning
- miljöbeskrivning
- dialog
- berättarperspektiv
Kursupplägg
Undervisningen är alltid varierad och utgår från gruppens behov, kunskapsnivå och önskemål. Du förväntas vara aktiv på sammankomsterna och interagera med såväl lärare som andra deltagare.
Formen är framför allt skrivövningar, textanalys i grupp och orientering i olika skönlitterära genrer. Allt för att du ska närma dig såväl författandet som hantverk som att du ska kunna finna din egen röst som skribent.
Du arbetar med textrespons och skrivprocessen är central. Du bör alltså vara beredd på att lägga ner tid på hemuppgifter, både på att skriva själv och att läsa de andra deltagarnas texter.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs. Kursen är för dig som längtar efter att skriva och som vill få bättre verktyg för att göra det. Det enda som behövs är viljan och lusten att få ge utlopp för din egen kreativitet.
Material
Deltagarnas egna texter samt skönlitterära texter och essäer om skrivande som delas ut i samband med kurstillfällena.
Behöver du ett annat upplägg? Hör av dig! Vi tar fram skräddarsydda lösningar för alla typer av undervisning.
Du når oss på:
046-19 77 00
kurser.syd@folkuniversitetet.se
Kursledare
Sofie Bjarup
Jag älskar att undervisa i skrivande och har under flera år hållit skrivarkurser för såväl Folkuniversitetet som andra aktörer.
Som författare debuterade jag 2018 med den historiska kriminalromanen "Mörkrets barn", på Lind & Co. 2024 gav jag ut boken "Den oskrivna texten" - en handbok i kreativt skrivande. Boken kan användas av såväl lärare och elever i ämnet, som av privatpersoner. Det är en bok både för den som länge haft en skrividé men inte lyckats komma igång, och den som stagnerat i ett pågående projekt. Kombinationen av konkreta verktyg för att lyckas med hantverket, kreativa skrivövningar, samt textanalyser gör detta till en mycket användbar bok för den som vill ge sig i kast med det skönlitterära skrivandet.
Jag har tidigare jobbat som lektör, pluggat Litteraturvetenskap, Nordiska språk och Drama-teater-film.
På min fritid sitter jag antingen och läser i sällskap av en katt och en kopp te, eller är ute i skog och mark med familjen och kameran. Fotografering är ett av mina största intressen och en stor inspirationskälla i mitt författande. För när det kommer till skrivande, handlar det i likhet med fotografering, inte bara om att se det vackra, utan att se saker ur ett lite annat perspektiv.
Mitt mål med undervisningen är att väcka skrivlusten hos kursdeltagarna: dels genom att ge dem redskapen att bygga en historia, dels genom att väcka nyfikenheten att hitta den och lusten att följa den.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Lund