Västerländsk kalligrafi, fortsättning

Plats Uppsala

Lär dig konsten att skriva vackert! Kalligrafi är roligt att kunna och användbart inom många områden. Den här kursen passar dig som redan kan grunderna inom kalligrafi och som vill vidareutvecklas som kalligraf.

Boka kursen nu

Förkunskaper

Den här endagskursen passar dig som antingen har gått nybörjarkursen i västerländsk kalligrafi eller som har motsvarande kunskaper och erfarenhet.

Innehåll

Du som går kursen har möjlighet att utvecklas som kalligraf genom att träffa andra kalligrafer och arbeta tillsammans för att komma vidare i hantverket. Följande kursmoment ingår:
  • Repetition av gotiska stilar, kursivan och foundational hand.
  • Kalligrafi skriven med spetsig penna s.k. Copperplate/Spencerian.
  • Perceptionspsykologi – hur uppfattar betraktaren kalligrafi och vad utgör en stil? Vad måste en kalligraf ta hänsyn till vid utformningen av kalligrafiska arbeten?
  • Tre praktiska uppgifter där olika stilar tillämpas i grafisk utformning.

Kursmaterial

Deltagarna behöver ha med sig egna pennor för bredspetsstilar. Bläck, smala spetsar och pennhållare finns på plats.

Studieform

Kursen anpassas i hög grad efter deltagarnas förutsättningar och behov. Kursen utgår ifrån tre uppgifter som deltagarna arbetar med under dagen. Kursledaren ger återkoppling på uppgifterna och individuella tips för utveckling av den kalligrafiska förmågan.

Kursens mål

Målet med kursen är att du som deltagare ska finna din inre kalligraf samt bli säkrare som konstnär och upptäcka egna uttrycksformer.

Rabatter vid Folkuniversitetet i Uppsala

Återanmälningsrabatt 10 %
Rabatten gäller om du anmäler dig till en ny kurs hos oss direkt nästföljande termin. För att få tillgång till denna rabatt behöver du uppge vid anmälan (i meddelandefältet) att det gäller en återanmälan samt välja att betala kursen via faktura.

Studentrabatt 20 %
Du som är student (ej doktorand) vid ett universitet i Sverige får 20 % rabatt på kursavgiften. För att få tillgång till rabatten behöver du uppge att du är student vid anmälan (i meddelandefältet) samt välja att betala kursen via faktura.

Olika rabatter kan inte kombineras.

Kristjan Aunver

Kalligrafi handlar om att innehåll och form hänger ihop. Precis som formgivning och funktion. Ett föremåls värde förhöjs när det uttrycks konstfullt. Jordgubbssylten blir godare när burkens etikett är vacker, det är ett välkänt faktum. Ur detta förhållande stammar också Kristjan Aunvers intresse för att undervisa i kalligrafi, att dela med sig av upplevelsen och känslan.

Kristjans intresse för att texta vackert föddes redan i barndomen. Lärogången blev som den varit för kalligrafer i århundraden, det vill säga självstudier av förlagor från föregångare, för att finna de vackraste stilarna. Sedan öva sig i stilarna för att bemäktiga sig hantverksskickligheten.

Som kalligraf arbetar Kristjan med grafisk utformning av bokomslag, affischer & andra trycksaker. Han har även ett stående uppdrag för Uppsala universitet där han skriver examensdiplom för utbildningar. Under våren 2017 firade Kristjan Aunver femtio år som kalligraf. Han tycker att det känns bra att vara både erfaren och nybörjare. Han anser nämligen att kalligrafi är en konstform där tradition och nyskapande möts. Som kalligraf är man en del av en historisk tradition.

Hej Kristjan, vem är du?

Jag är universitetsadjunkt i kostvetenskap vid Uppsala universitet sedan 2004, men har även arbetat som kock, musiker och fotograf bland annat. Jag är född och uppvuxen i Uppsala. Som fotograf har jag gjort ett 30-tal utställningar och 8 böcker. Jag undervisade även under många år i fotografi på Folkuniveristet.

Vad gör du på Folkuniversitetet i Uppsala idag?

De senaste åren har jag haft en kalligrafikurs för nybörjare per termin.

Hur började du med kalligrafi?

Jag har hållit på med kalligrafi i 50 år. Började 1968, när jag gick i 7:e klass. Sedan dess har jag nog varje dag skrivit vackra bokstäver, på ett eller annat sätt. Har aldrig tröttnat! Och försökt utveckla mig, som för 3 år sedan då jag som vänsterhänt bestämde mig för att även lära mig skriva med höger hand. Det var spännande. Det tog ett år att vänja sig!

Vad är det bästa med att undervisa?

Att möta likasinnade. Jag blir inspirerad och lär mig att se saker på nytt sätt. Studiecirkelformen är fantastisk i det avseendet – man möts på ett sätt som man inte gör på nätet.

Vilka deltagare är det som går din kurs?

Nästan uteslutande kvinnor. Ibland ett och annat barn. Inte ovanligt att mor-dotter/son går tillsammans. En kurs hade vi två tatuerare som ville lära sig fler stilar. De var redan väldigt duktiga!

Vad betyder kalligrafi för dig?

Allting har form – och innehåll. Form och innehåll hänger samman. Samverkar och är beroende av varandra. Det betyder att det inte bara är innehållet i en text som är viktigt, utan även hur texten presenteras, utformningen. När jag förmedlar ord och text tänker jag hela tiden på hur bokstäverna ser ut. Så kalligrafi är jätteviktigt för mig. Dessutom tror jag man blir en bättre människa om man tillägnar sig kalligrafi! Och vem vill inte bli en bättre människa!

Kristjan Aunver, kursledare i kalligrafi

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Uppsala

info.uppsala@folkuniversitetet.se

Tid
29 feb 2020 - 29 feb 2020
Lö 10:00 - 16:00
Tillfällen
1
Plats
Bergsbrunnagatan 1, 75323 Uppsala
Visa på karta
Studietimmar
8
Kurs-ID
1047155
Pris
900 kr