Mål
Målet med kursen är att du ska får en inblick i, och ett helhetstänkande kring, floristyrket. Du får kunskaper i hantverket samt i yrkesrollen. Efter avslutad kurs ska du ha tillräckliga kunskaper och förståelse för att kunna hantera bland annat:
- Färg, form och teknik
- Varuvård och inköpskedja
- Bukettbinderi
- Dekoration och arrangemang – i stickmassa, hönsnät och fakir
- Kransbinderi – olika stommar, torkat och grönt
- Butiksexponering och inslagning
- Växtlära
- Sorgbinderi och bröllop
- Fest och event
- Hållbarhet och miljötänk
- Företagande
- Latinska namn och glosor
Du ska, efter avslutad utbildning, kunna arbeta som florist.
Förkunskaper
Inga förkunskaper behövs. Kursen ges på nybörjarnivå och riktar sig till dig som är nyfiken och intresserad av floristyrket.
Kursinnehåll
Under kursen kommer du att få lära dig mer om olika tekniker inom floristyrket. Du får dessutom både teoretisk och praktisk kunskap att använda i ditt vidare yrkesliv. Stort fokus kommer att läggas på hållbara tekniker inom yrket. Undervisningen sker i form av genomgångar, föreläsningar och praktiskt arbete. Kursen består mestadels av praktiskt arbete.
Under kursen lär du dig bland annat:
- Bukettbinderi
- Färg- och formlära
- Skyltning
- Hållbarhet och miljötänkande
- Latinska namn och glosor
- Begravningsbuketter
- Brudbukett
- Vegetativa buketter och arrangemang
Material
I kursavgiften ingår det ett startkit med verktyg och material som du kommer att behöva under utbildningens gång. Startkitet går att hämta i Malmö eller få skickat till sig mot en avgift för porto. Utöver kursavgiften kommer själv behöva köpa in de blommor som behövs för att genomföra övningarna. Kostnaden för detta varierar beroende på blommor du väljer och säsong samt var i utbildning ni befinner er. En cirkakostnad för materialet totalt är mellan 7000-9000:-.
Ett tips är att fotografera alla arrangemang du skapar och använda i din portfolio!
Upplägg
Kursen ges på distans, under ledning av en yrkesverksam florist med erfarenhet av både online-undervisning och undervisning på plats.
Kursledare
Linda Sjögren Jonsson
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Växjö