Historiens inredningsstilar - Rokoko

Plats Stockholm

I en föreläsningsserie i tre delar besöker vi 1700-talets inredningsstilar.Tillsammans med Ulrica Häller djupdyker vi i formspråk, inredningar och detaljer och tittar närmare på de olika materialen och färgerna för tidsepokerna.

Boka kursen nu

Är du Intresserad av inredning och nyfiken på varifrån de olika formspråken och uttrycken har sitt ursprung? I denna föreläsningsserie bekantar vi oss med tidigare epokers formspråk varifrån många av dagens formgivare hittar sin inspiration till nya trender och inredningsidéer; rokoko, gustavianskt och Karl-Johanstil. Vilka färg- och materialval är typiska för respektive epok och hur skiljer man på en senare tillverkad stilmöbel och en från tiden?

Gillar du att fynda på auktion? I de här föreläsningsserierna får du reda på hur man skiljer på en så kallad stilmöbel och en möbel tillverkad vid tiden. Du får en inblick i hur inredningarna ser ut vid de olika epokerna och vad som är typiska kännetecken och attribut för de olika stilarna.

Med rikt bildmaterial guidar Ulrica Häller oss genom utvecklingen och de olika inredningsstilarnas särdrag och detaljrikedom. Serien går att boka som en grupp om tre föreläsningar eller som enstaka föreläsning.

Rokoko

I samband med inredningen av Kungliga Slottet under 1730 - 50-talen, skapar Carl Hårleman ett omisskänneligt formspråk i sin tolkning av den franska rokokon. Hårleman kom att efterträda sin läromästare, arkitekten till Kungliga Slottet i Stockholm, Nicodemus Tessin d.y. Denne hade ombesörjt resemedel till sin lovande elev så Hårleman vidareutbildade sig i Frankrike och Italien. Här knöt han kontakter vilka senare kom till nytta i samband med Slottets färdigställande. Han gjorde även under sin tid som ansvarig för Kungliga Slottets inredningar, förnyade resor för att ta hem det allra senaste inredningstrenderna från Frankrike. Hårlemans nära samarbete med Jean Eric Rehn kom att forma ett väl igenkänningsbart uttryck för vårt svenska 1700-tal i inredningar och lösöre vid Kungliga Slottet, såväl som i flertalet svenska högreståndsmiljöer runt om i landet.

Vi lär oss känna igen de typiska dragen och vad som är kännetecknande för epoken och dess former. Vi gör jämförelser mellan stilens uttryck och formspråk, i Sverige och nere på kontinenten och sätter det i historiskt sammanhang. Vi tittar även på teknik och design i en tidsepok långt före elektricitetens intåg och vi tar upp vikten av skråväsendet och stämpelplikten.

Boka även de två övriga föreläsningarna i serien:

Föreläsning 2, tisdag 17/3: Historiska inredningsstilar- Gustavianskt.

Föreläsning 3, tisdag 24/3: Historiska inredningsstilar- Karl-Johan-stilen.

Ulrica Häller, konsthistoriker och fil.kand. i kultur & kommunikation, är en uppskattad föreläsare inom konst- möbel-, stil- och kulturhistoria, med över 20 års erfarenhet som museilärare vid Kungliga Slotten och Antikskolan vid Stockholms Auktionsverk.

Sagt om föreläsningen och Ulrica Häller.


”Historiska skeenden får en mening och ett sammanhang som är begripligt även för den medelmåttigt insatta när Ulrica berättar.”

”Tänk om historia hade varit lika roligt i skolan!”

”Nu förstår jag varför möbeln har den formen!”

” …så – funkisen har egentligen sin början redan i det svenska sengustavianska skulle man kunna säga.”

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
10 mar 2020 - 10 mar 2020
Ti 18:00 - 19:45
Tillfällen
1
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
2
Kurs-ID
1049965
Pris
375 kr