Historiens inredningsstilar - Gustaviansk stilepok

Plats Stockholm

I en föreläsningsserie i tre delar besöker vi 1700-talets inredningsstilar.Tillsammans med Ulrica Häller djupdyker vi i formspråk, inredningar och detaljer och tittar närmare på de olika materialen och färgerna för tidsepokerna.

Boka kursen nu

Är du intresserad av inredning och nyfiken på varifrån de olika formspråken och uttrycken har sitt ursprung? I denna föreläsningsserie bekantar vi oss med tidigare epokers formspråk varifrån många av dagens formgivare hittar sin inspiration till nya trender och inredningsidéer;rrokoko, gustavianskt och Karl-Johanstil. Vilka färg- och materialval är typiska för respektive epok och hur skiljer man på en senare tillverkad stilmöbel och en från tiden?

Gillar du att fynda på auktion? I de här föreläsningsserierna får du reda på hur man skiljer på en så kallad stilmöbel och en möbel tillverkad vid tiden. Du får en inblick i hur inredningarna ser ut vid de olika epokerna och vad som är typiska kännetecken och attribut för de olika stilarna.

Med rikt bildmaterial guidar Ulrica Häller oss genom utvecklingen och de olika inredningsstilarnas särdrag och detaljrikedom.Serien går att boka som en grupp om tre föreläsningar eller som enstaka föreläsning.

Gustaviansk stilepok

Under senare hälften av 1700-talet övergår den Hårlemanska rokokon till ett stramare formspråk. En ny kung – en ny tid – den gustavianska tiden tar vid. Våra främsta möbelskapare, som t.ex Georg Haupt och Gottlieb Iwersson, utför fantastiska fanerade möbler enligt tidens gustavianska mode. Vilka är influenserna som utgör drivkraften bakom utvecklingen? Vad sker i formutvecklingen och varför? Vad är franskt och vad är svenskt? Benämningar, bruk och användning av olika möbler i olika rum och sammanhang skiljer sig från idag. Vi sätter det hela i sin kulturhistoriska kontext.

Hur förfinas arbetet rent tekniskt – inuti möblerna såväl som utanpå – imponerande motiv i intarsia kommer mot slutet av århundradet ersättas av alltmer enhetliga mahognyfaner.

Vi studerar inte bara fanerade möbler utan tittar även på sittmöblernas utveckling och formspråk under den gustavianska epoken, liksom visst annat lösöre och fasta inredningar.

.

Boka även de andra föreläsningarna i serien:

Föreläsning, tisdag 10/3: Historiska inredningsstilar –Rokoko

Föreläsning, tisdag 24/3: Historiska inredningsstilar –Karl-Johanstilen

Ulrica Häller, konsthistoriker och fil.kand. i kultur & kommunikation, är en uppskattad föreläsare inom konst- möbel-, stil- och kulturhistoria, med över 20 års erfarenhet som museilärare vid Kungliga Slotten och Antikskolan vid Stockholms Auktionsverk.


Sagt om föreläsningen och Ulrica Häller.


”Historiska skeenden får en mening och ett sammanhang som är begripligt även för den medelmåttigt insatta när Ulrica berättar.”

”Tänk om historia hade varit lika roligt i skolan!”

”Nu förstår jag varför möbeln har den formen!”

” …så – funkisen har egentligen sin början redan i det svenska sengustavianska skulle man kunna säga.”

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
17 mar 2020 - 17 mar 2020
Ti 18:00 - 19:45
Tillfällen
1
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
2
Kurs-ID
1049976
Pris
375 kr