Inredningsarkitektur - rum, form, färg

Plats Stockholm

En orienteringskurs som ger dig inblick i yrket som inredningsarkitekt. Vi arbetar med inredningslösningar, färgsättning och formlära. Du får även en bredare förståelse för hur inredning kan kopplas till hållbarhet o samhälle.

Boka reservplats

Målgrupp

Du som har ett intresse av färg och form och specifikt inredning, och tror att du vill arbeta med detta i framtiden.

Mål

Få en inblick i hur inredning påverkar vår vardag genom flera aspekter som hållbarhet, funktion, estetik och annat samt öva upp förmågan att visualisera en inredning och miljö innan den byggs.

Innehåll

  • Vi går igenom skiss- och ritteknik, enkelt modellbygge, designteorier och viss historik.
  • Vi arbetar med bostadens utformning; kök- och badrumsplanering samt inredning och utformning av övriga rum.
  • Materialval, möblering, färg- och ljussättning ingår i kursen liksom presentationer av eget arbete.
  • Efter avslutad kurs har du arbetat igenom designlösningar av samtliga rum i en bostad och övat på olika visualiseringstekniker.

Kursupplägg

Vi går igenom arbetsmetoder och fakta/historik och sedan arbetar deltagarna självständigt eller i grupp med att lösa en specifik uppgift som sedan presenteras för hela gruppen. Arbetsmetod är vanligtvis att först utföra en anlys och identifiera ett behov, sedan får deltagaren skissa, teckna och måla och göra modeller för att visualisera resultatet. Både analoga och digitala hjälpmedel kan användas. Vill du jobba digitalt krävs det att du kan arbeta antingen med bärbar dator eller göra klart vissa uppgifter hemma. Kursen går relativt snabbt fram. Räkna med en del arbetstid för att färdigställa uppgifter hemma mellan kurstillfällena.

Ett av kurstillfällena är förlagt till inredningsföretaget Svenskt Tenn planerat till torsdagen den 2 april 18.30 - 20.00. Svenskt Tenn grundades 1924 av Estrid Ericson, som 10 år senare knöt Josef Frank till företaget. Tillsammans skapade de den lika eleganta som färgstarkt mönstrade och personliga inredningsstil som genomsyrar sortimentet än idag.

Vi gör även ett studiebesök på Möbeldesignmuséet i februari då vi även besöker deras utställning Female Traces.

Studiematerial och litteratur

Kursmaterial och kurskompendium tillhandahålls av kursledaren och ingår i kursavgiften, men du behöver ta med egen blyertspenna - (modell stiftpenna 0.5), linjal 30 cm och radergummi. Kursledaren hämtar sin inspiration och en del av övningarna från bland annat "Bostadens omätbara värden" av Kjell Forshed & Ola Nylander.

Lov

Kursen har uppehåll vecka 9 och v15.

Utvecklingsmöjligheter

  • Efter avslutad kurs kan du gå vår kvällskurs i Arkitektur. Det är en kurs för dig som vill ha en introduktion till ämnet arkitektur. Du får handledning i arkitekturskapande på en grundläggande nivå och ur ett samtidsperspektiv. Du introduceras till de frågor som arkitekter försöker besvara och till rit- och skissteknik samt modellbygge. Ett av kurstillfällena är förlagt till biblioteket på ArkDes, som är ett specialbibliotek i arkitektur öppet för alla. Vill du lära dig rita digitalt? Vi erbjuder en kostnadsfri elevlicens till programmet Archi-CAD under studietiden.
  • Arkitekturskolan STHLM är en ett-årig utbildning inom Arkitektur, Inredning, Landskap, Färg och Form och aktuella programvaror - en bra språngbräda för dig som vill komma in i branschen.

Pernilla Ström

Pernilla Ström är inredningsarkitekt och designstrateg och har arbetat med inredning sedan 1990.

Hennes intresse för design och inredning har hon med sig från barndomen då hon fick höra mycket historier om möbelkonst, stilar och arkitektur. Pernilla är utbildad vid Stockholms Universitet och flera andra högskolor som Konstfack och KTH.

Under åren har kunskaperna byggts på och blivit allt bredare. Pernilla har arbetat med de flesta nischer inom inredningsyrket och bland annat förkovrat sig i konst och hotelldesign, färg- och ljussättning och arkitekturhistoria.

Pernilla Ström

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
12 feb 2020 - 29 apr 2020
On 18:00 - 21:00
Tillfällen
10
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
40
Kurs-ID
1042421
Pris
5950 kr