Diplomerad Färgsättare
Här får du kunskaper så att du kan jobba som färgkonsult som färgkunnig med orientering i ljussättning inom belysningsbranschen eller som inredare, formgivare, egen företagare eller liknande. Du kanske redan är i någon av dessa branscher och vill förnya eller fördjupa kunskaperna. Då kan det här vara en utbildning för dig.
Utbildningen varvar teori, med egna uppgifter och workshops. Du kan under terminens gång bygga upp din egen portfolio med uppdrag inom färg- och ljus. Du kommer att få utföra färgsättningsprojekt till olika företag, hotell och privata hem.
Vi anser att färg och ljus hänger tätt samman och därför kommer vi inte bara ta upp färgsättning med färglära, färgseende och färgkommunikation. Vi kommer också ha ett studieblock där du lär dig att föreslå rätt belysning till rätt plats. Du får kunskap i viktiga tekniska begrepp så som Lux, CRI och Kelvin samt kunskap i hur man kan analysera olika rum för att för skapa en god belysning
Vidare lär du dig att färgsätta med utgångspunkt från kundens behov, men också att hitta harmonier och att kunna göra estetiska val utifrån olika situationer och förutsättningar. Vi kommer att diskutera hur man kan förhålla sig till hållbarhet och bra funktion när det både gäller färg och ljus.
Förkunskaper
För att tillgodogöra dig kursen väl bör du ha god datorvana och kunskap i Officepaketet. Vi kommer att arbeta både digitalt och analogt. Du behöver ha egen bärbar dator för att kunna genomföra kursen.
Målgrupp
Den här utbildningen vänder sig till dig som har ett stort intresse av färg, ljus, form och design. Kanske arbetar du redan inom färg och måleri, belysningsbranschen eller med inredning, mode och trender eller så är du personligen nyfiken på hur man kan jobba med färg och ljus professionellt. Kursen kan även ses som ett komplement till andra form-/design- eller inredningskurser med specialinriktning mot färg och ljus.
Mål
- Att ge en grundläggande orientering i praktiska tekniker i färgsättning, färglära & färgseende.
- Öka förståelsen för betydelsen av färg, material och ljus och hur de hänger ihop.
- Ge kunskap i viktiga tekniska begrepp så som Lux, CRI och Kelvin samt i att analysera olika rum för att för skapa en god belysning.
- Grundkunskaper i att skissa, projektera och presentera en färg- och ljussättning till en kund.
- Skapa rumslighet, mening och koncept med hjälp av färg och ljus.
- Ge kunskaper i den kreativa processen och hur man utvecklar sin förmåga. Du får en rad praktiska färg- och ljusuppgifter som stimulerar din kreativitet.
- Ge inblick i färgpsykologi och trender.
- Arbeta fram din egen portfolio med tema färg- och ljus.
Undervisningsform
Utbildningen har en yrkesorienterad karaktär och är en modern utbildning där vi arbetar med programvaror och digitala verktyg. Du behöver inte lära dig alla verktygen, men får tips om vilka programvaror du kan inrikta dig på beroende på förkunskaper och bransch. Kunskap i Officepaketet är dock ett grundkrav. Linjen bygger på aktiv närvaro av dig. Vi varvar teori med praktiska övningar. Gästföreläsare har vi vid flera tillfällen med expertkompetens inom färg- och ljus, här smarbetar vi bl.a. med Jotun. Vi kommer att ha flera studiebesök bland annat på hotell. Vi rekommenderar att du avsätter 3-4 timmars hemarbete per vecka för repetition och fördjupning. Utbildningen avslutas med ett diplomarbete som bedöms.
Studiestakt
Utbildningen ges på fredagar 10.00 – 16.00. Utbildningens studietakt motsvarar 20 % av heltidsstudier. Utbildningen pågår under 13 veckor och omfattar 91 lärarledda timmar, därutöver förväntas du avsätta ytterligare ungefär 3-4 timmar per vecka för egenstudier med de hemuppgifter som ingår i utbildningen. Kursen gör uppehåll för sportlov v.9 samt v. 16 påsklov.
Innehåll
- Färgsättningskunskap, metoder och principer
- Färglära med NCS Natural Colour System
- Ljussättning, tekniska begrepp och analysmetoder
- Att kombinera färg och ljus
- Färgpsykologi och trender
- Färgers betydelser, historik och sammanhang
Digitalt
- 3D ritningar
- 2D ritningar
- Presentationsteknik
- Moodboards
Övrigt
- Studiebesök
- Workshops
- Eget case
- Trendspaning
- Bygga portfolio
- Utbildningen avslutas med ett diplomarbete som efter godkännande leder till diplom.
Material
Studiebesök och färgkarta samt studiematerial, kurslitteratur och visst förbrukningsmaterial ingår i avgiften. Utöver det tillkommer det materialkostnader. Du får en materiallista samt en genomgång av denna när utbildningen startar. Egen dator och bärbar mus med skroll att koppla till din bärbara dator krävs för att genomföra linjen.
Diplomarbete
Som avslutning på linjen genomför du ett diplomarbete. Under arbetet får du tillfälle att praktiskt använda de teorier, metoder och verktyg du har lärt dig under utbildningen. Det är inte bara det avslutande arbetet som bedöms. Vi checkar tillsammans av i fem olika block att du tillgodogjort dig det kursen vill förmedla. Skulle du missa någon gång, får du en hemuppgift att lösa. Diplom utfärdas efter utbildningens slut för de deltagare som varit närvarande minst 75 % av tiden och förutsatt att hela avgiften är betald.
Anmälan
Anmälan görs här via hemsidan eller genom att ringa oss på 08-789 42 00.
Folkuniversitetets allmänna anmälningsvillkor hittar du i länken nedan men för denna
utbildning gäller särskilda villkor vid avbokning innan kursstart:
Om du avbeställer utbildningen efter att ångerfristen löpt ut men före kursstart har du rätt till
återbetalning av kursavgiften med avdrag för en avbokningsavgift på 10 % av kursavgiften, dock
lägst 100 kronor. Vid avbokning av utbildningen senare än 7 dagar innan kursstart är avbokningsavgiften 50% av kursavgiften.
Se länk och läs om hela anmälningsvillkoren nedan.
Betalning
Vi samarbetar med Walley kring betallösning och du kan välja mellan att betala hela summan i förväg eller att använda olika alternativ för delbetalning.
Utbildningen går på deltid för att kunna kombineras med arbete eller andra studier.
15 % RABATT OM DU GÅR EN KURS!
Om du väljer att gå ytterligare en kurs under den termin du studerar på någon av våra utbildningslinjer får du 15 % rabatt på våra kurser inom alla estetiska ämnen (konst, konsthantverk, textil, film, inredning, musik och teater). Erbjudandet gäller ej avgiften för utbildningslinjer eller skolor. OBS! För att ta del av rabatten så måste du boka dig hos vår kundtjänst via mejl eller telefon.
Länkar
Se filmen där kursledaren berättar om kursen.
Anmälningsvillkor
Kursledare
Pernilla Ström
Pernilla Ström är inredningsarkitekt och designstrateg och har arbetat med inredning sedan 1990. Hon har en masterutbildning i estetiska vetenskaper från Stockholms universitet och kurser i arkitektur, färg och ljus från KTH och Konstfack.
Under åren har kunskaperna byggts på och blivit allt bredare. Pernilla har arbetat med de flesta nischer inom inredningsyrket och bland annat förkovrat sig i konst och hotelldesign, färg- och ljussättning och arkitekturhistoria. Hon har lång erfarenhet av färgsättning genom sitt arbete med färgkartor och koncept till företag som Svenska Bostäder, Botkyrkabyggen, SKB, Stockholmshem och Familjebostäder. Hon har inrett och färgsatt hotell, skolor och kontor
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm