Prova-på lektionen är kostnadsfri. Om du får förhinder att delta är det viktigt att du avbokar din plats eftersom antalet platser är begränsade. Om du uteblir utgår en no show-avgift på 250 kronor. Det är många som önskar få information om vårt utbud och platserna fylls snabbt I de fall det finns platser kvar kan du anmäla dig direkt på plats, då gäller först till kvarn.
Här följer beskrivningen av de fyra olika kurserna som Valdemar Pietsch presenter under förmiddagen mellan kl. 11.00-12.30, välj vilken du vill komma och lyssna på eller lyssna på alla. Du bokar dig på prova-på-presentationen och lyssnar på den/de kurspresentationer du är intresserad av. Här är ung. tider för det olika prentationerna under förmiddagen. Du har även möjlighet att ställa dina frågor direkt till Valdemar mellan och under kurspresentationerna.
Nyfiken på biodling kl.11.00-11.20
Är du nyfiken på biodling och vill lära dig mer om bin? I kursen Nyfiken på biodling får du grundläggande kunskaper och praktiska färdigheter inom biodling. Lär dig om bisamhällets fascinerande liv, hur du håller dina bin friska och hur du skördar och hanterar honung. Upptäck också hur du som biodlare kan bidra till att stärka den biologiska mångfalden.
Odla din egen mat kl. 11.25-11.45
Den här kursen ger dig verktygen för att odla din egen mat. Vi utforskar nya och historiska metoder för beredskapsodling, Du får lära dig vilka grödor som är mest lämpliga att odla för långsiktig lagring och hur du bäst tar hand om din jord för att skapa en hållbar och produktiv odlingsmiljö.
Odla lokalt kl.11.50-12.10
Vill du lära dig att odla på din balkong, i en pallkrage eller tillsammans med dina grannar? Den här kursen är för dig som vill lära dig mer om odling, både som en lustfylld hobby och som ett sätt att leva mer hållbart. Under kursen får du grundläggande praktiska kunskaper som hjälper dig att lyckas med din odling – från frö till skörd. Kursen går i Bagarmossen Folkets hus.
Hållbar trädgård-odling och artrikedom kl.12.15-12.35
Distanskursen Hållbar trädgård-odling och artrikedom är för dig som vill lära dig skapa en hållbar miljö i din trädgård med plats för hälsa, art- och växtkunskap samt hållbar utveckling. Kursen går på distans live via Zoom - med kursledare varje kurstillfälle. Kursen ger dig verktygen hur du kan förvandla din trädgård till en plats som gör skillnad för både människa och natur. Genom både teoretisk kunskap och olika övningar får du kunskap om allt från komposteringens grunder till odling av ätbara växter – denna kurs ger dig verktygen för att skapa en blomstrande och hållbar trädgård.
10% rabatt
Du som går en gratis prova på-kurs eller närvarar på någon av våra öppna ateljéer får 10 procent rabatt på valfri vårkurs. Erbjudandet gäller nybokningar mellan den 13-19 januari för alla kurser – inklusive distanskurser – som anordnas av Folkuniversitetet i Stockholm, med undantag för enskild undervisning, diplomutbildningar och linjer. För att boka din plats och ta del av rabatten – anmäl dig på plats i receptionen eller ring vår kundservice på 08-789 42 00. Vi ses!
Kursledare
Valdemar Pietsch
Valdemar har gått trädgårdsmästarutbildning med inriktning ekologi, odling och entreprenörskap. Idag driver han ett trädgårdsföretag och arbetar som trädgårdsmästare med allt från skötsel och beskärning till att undervisa blivande trädgårdsmästare i ämnet hållbar utveckling med fokus på det praktiska, utförande perspektivet. Biodling är också ett sidoprojekt.
Varför har du valt ditt yrke?
– Trädgård har alltid varit ett stort intresse för mig. Från att dra upp små avokadoplantor från kärnor, till att odla grönsaker och ympa äppelträd. Det är ett privilegium att få leva lite närmare naturen och känna av årstidernas skiftningar. Trädgård och odling är egentligen ett så stort ämne där det alltid finns ny kunskap att ta till sig.
Vad gillar du bäst med ditt kursämne?
– Att få dela med sig av kunskap om vad som händer i en jord och vad som får våra växter att trivas är bland det roligaste som finns. Det händer ju så mycket intressant i en trädgård som vi behöver förstå för att lyckas med vår odling.
Vilket är ditt mål med undervisningen?
– Målet är att ge kursdeltagarna kunskap och konkreta verktyg för att skapa hållbara trädgårdar. Vi går igenom ämnen som jord, vatten, kompost, planering, växtval och beskärning. Men också en uppdatering om aktuell forskning och hur vi kan hjälpa den vilda naturen i våra kultiverade trädgårdar. Tillsammans lyfter vi blicken och ser att odling och trädgård är något väldigt konkret och meningsfullt när vi vill göra skillnad för artrikedom, klimat och vårt eget välmående.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm