Målgrupp
Art College keramikkurser har blandade grupper där erfarna möter nybörjare. Du behöver inte ha några förkunskaper utan utvecklas på din egen nivå och i din egen takt.
Mål
Efter kursen har du fördjupat dina kunskaper inom keramik.
Innehåll
Som nybörjare får du grundläggande undervisning i drejning. Vi går igenom drejningens alla steg från start och du får chans att vid egen drejskiva öva alla momenten i lugn och ro.
Har du drejat tidigare har du möjlighet att träna lite extra på detaljerna och utveckla din teknik. Du får professionell handledning på den nivå du befinner dig.
Vi går även igenom beskickning/svarvning, engobering och glasering.
Undervisningsform
Undervisningen består till största delen av praktiskt arbete under handledning av kursledaren. Vissa genomgångar är gemensamma.
Material
Du arbetar med leror, glasyrer och engober som finns i keramikstudion. En materialkostnad på 80 kr/kg tillkommer och swishas i samband med kurs. I materialkostnaden ingår lera, ett brett sortiment av engober och glasyrer samt bränningar.
Art College keramikstudio
Art College keramikstudio vid Stigbergstorget ligger i en ljus lokal med härlig atmosfär. Ateljén är utrustad med tio elektriska drejskivor och rejäla arbetsytor. Här finns alla verktyg du behöver och ett stort utbud av leror, glasyrer och engober. I det intilliggande ugnsrummet bränner vi kontinuerligt elevarbeten i fyra stora keramikugnar. Kursledarna är välutbildade inom keramik och de flesta har egen keramisk verksamhet vid sidan av arbetet på Folkuniversitetet.
Utvecklingsmöjligheter
Det keramiska hantverket är omfattande och möjligheterna att förbättra din teknik och utveckla ditt formspråk är oändliga. Eftersom undervisningen till stor del sker genom individuell handledning har du goda möjligheter att utvecklas om du går flera terminer eller olika keramikkurser.
Kursledare
Helena Andersson Sarmiento
Helena Andersson Sarmiento (f.1969) i Linköping. Hon utbildade sig på bildlinjen vid Lunnevads folkhögskola och fortsatte därefter sina keramikstudier på HDK vid Göteborgs Universitet där hon tog sin Master i keramikkonst 1998.
Hennes arbeten i keramik är dels de rent skulpturala verken och dels de konstnärliga bruksföremålen. Vid sidan om flertalet separatutställningar i Sverige har hon också deltagit i grupputställningar runt om i världen. Hon är representerad på Sveriges Riksdag, Statens Konstråd, Röhsska museet, Västra Götalandsregionen, samt inom flera landsting och kommuner i Sverige. Hon har bl a erhållit Bildkonstnärsfondens ett- och tvååriga arbetsstipendium för konstnärer, Göteborgs stads arbetsstipendium för konsthantverkare samt Västra Götalandsregionens arbetsstipendium för konstnärer. I Sockerbruket, vid Klippan i Göteborg har hon sin ateljé. Sedan våren 2017 undervisar Helena i keramik på Folkuniversitetet i Göteborg.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg