Målgrupp
Undervisningen sker individuellt och anpassas efter varje deltagares sömnadsnivå och takt.
Mål
Genom att sy ett plagg får du grundläggande kunskaper i klädsömnad och du lär dig att följa ett mönster och hur man lägger ut mönstret på rätt sätt på tyget för att klippa till de olika delarna. Du lär dig även praktisk sömnadskunskap och olika sömnadsmoment.
Innehåll
Nybörjare syr en enkel modell av exempelvis en kjol. Har du redan erfarenhet av att sy efter mönster väljer du vad du vill sy efter dina egna förkunskaper. Vid varje kurstillfälle går vi igenom några praktiska detaljer som vägleder och underlättar ditt arbete under kursens gång och i framtiden. Salen är utrustad med 10 st symaskiner Husqvarna, pressbord, pressjärn och stora tillklippningsbord.
Material
Material ingår inte i kursavgiften. Du tar med de sybehör du behöver. Du tar även själv med tyg och mönster (gärna på svenska). Vi syr inte i läder eller tjockare kapptyger då våra symaskiner är vanliga hushållsmaskiner som inte håller för dessa material.
Undervisningsform/kursupplägg
Kursdeltagarna arbetar med sina egna plagg under individuell handledning. Deltagarna erhåller kursledarens egna kompendium.
Utvecklingsmöjligheter
Om du vill fortsätta att utveckla din sömnad kan du gå vidare med några av Folkuniversitetets övriga kurser i sömnad och mönsterkonstruktion för att lära dig att konstruera dina egna mönster och så småningom också designa dina egna kläder.
Kursledare
Johanna Lervik
Johanna är utbildad dam- och klänningsskräddare på Stockholms Tillskärarakademi med gesällbrev i damskrädderi. Hon har även utbildning i remake, broderi, växtfärgning och shibori. Förutom att hålla kurser hos oss på Folkuniversitetet planerar hon eget företag inom skrädderi.
- Min största motivation till sömnad och textil är hållbarhet. Jag tror på att kläder som tillverkas av bra material, och enligt personens smak och kroppsform kommer att användas mer och under längre tid. Det är det bästa för miljön. Möjligheten att hela tiden utvecklas och lära sig nytt är det som intresserar mig med yrket och jag vill medverka till att sprida kunskap om hantverket.
- Jag vill inspirera och hjälpa kursdeltagarna att följa sin kreativitet och att våga sy sina egna kläder. Det finns alltid flera sätt att göra saker på och jag vill förmedla glädjen i hantverket och uppmuntra till att utforska och hitta sitt sätt. Jag utgår alltid från varje deltagares personliga utgångspunkt.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm