Öppet hus - broder, remake, drapering och klädsömnad

Plats Stockholm

Är du nyfiken på textilt hantverk eller sömnad? Kanske gå en kurs? Kom på Öppet hus i vår syverkstad tisdagen den 21 augusti, där du får se hur det går till att arbeta med olika tekniker inom textil och hantverk som broderi, sömnad/återbruk och drapering.

Boka nu

Öppet hus 21/8 kl. 17.00-19.00

Är du nyfiken på sömnad och textila hantverk och kanske funderar du på att gå en kurs?

Kom på Öppet hus vi har Drop-in mellan kl.17.00-19.00 träffar du kursledarna som visar hur det går till att arbeta med olika textila hantverk, bekanta dig med materialen samt ställa dina frågor om kursen och innehållet.
Öppet hus är ett gratis evenemang men vi vill gärna få din intresseanmälan så vi kan planera efter hur många som kommer. Anmäl ditt intresse via bokningsknappen. 

Här är några av våra kursledare på plats:
Drapering på provdocka - mönsterkonstruktion kursledare Christer Axelsson visar hur man draperar direkt på provdocka för att skapa personlig mönsterkonstruktion och modeller.
Broderi  kursledare Maja Stjärna berättar om broderi som hantverk och visar olika grundtekniker.
Klädsömnad Johanna Lervik visar hur vi arbetar med köpta mönster och lägger ut på tyget, klipper till och syr ihop vårt plagg till egna kläder.

Återbruk och sömnad kursledare Maria Rasmusson och Sandra Lundberg visar hur sömnadskurserna går till och visar olika sätt att återbruka dina jeans, skjortor, t-shirt och andra kläder från den personliga garderoben. 

Länkar

Höstens kurser i klädsömnad och återbruk

 

 

 

Kursledare

Christer Axelsson

Christer Axelsson har en utbildning från den franska modeskolan Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne.

Christer började som formgivare och har jobbat hos Dior, Christian Lacroix, Balenciaga med flera. Sedan 12 år undervisar han i formgivning, kollektionsarbete, skapande på docka och drapering på docka på skolor som Borås högskola, Beckmans Modeskola, Forsbergs Skola, Dramatiska institutet och Konstfack. Sedan 15 år arbetar han som ansvarig tillskärare på kostymavdelningen på Dramaten.

Christer har specialiserat sig på lyxkonfektion Haute Couture och teaterkläder både vad gäller design och konstruktion.

Christer Axelsson

Sandra Lundberg

Sandra håller kurser i sömnad och återbruk samt mönsterkonstruktion. Hon startade sin mångåriga utbildning inom det textila fältet på folkhögskola i sömnad och mönsterkonstruktion samt vävning. Vilket förde henne vidare till högskolan och kandidatutbildningen på HDK Steneby där hon antog en mera konstnärlig textil inriktning som några år senare resulterade i en Master in Fine Arts på Konstfack.

När Sandra inte undervisar ägnar hon sig åt konstnärlig verksamhet inom det textila fältet. Hon har även arbetat som teaterskräddare i flertalet små och stora teaterproduktioner.

– Jag fascineras av använda kläder och textilier och jag älskar att återbruka kläder och textiler samt att virka och brodera. Jag tror på det kreativa skapandets förmåga att föra människor samman. Målet är att varje deltagare ska känna lust inför att fortsätta utveckla individuella projekt och att det bara är fantasin som sätter gränser. 

Maria Rasmusson

Maria Rasmusson har en lång erfarenhet av klädsömnad. Hon är utbildad i skrädderi på Sigtuna skrädderiutbildning med gesällbrev från Berlin och i tillskärning på Tillskärarakademin i Stockholm. Hon har även en examen i yrkeslärarprogrammet och arbetar sedan 12 år som slöjdlärare.

Maria brinner för är en hållbar utveckling både för miljö och socialt. Och tycker det är viktigt att ta vara på och återbruka i alla former. I Berlin drev hon egen ateljé och använde ofta återbrukade tyger i sin design.

"Att lära ut och dela med mig av konsten att kunna skapa eget, ger mig mycket tillbaka. Jag tycker det är viktigt att sprida kunskapen vidare och ge möjligheten till andra att skapa något med sina egna händer. Både för människan själv och miljön."

"Målet med mina kurser är att lära ut hur man från idé arbetar sig fram till färdigt plagg. Vad ska man tänka på för plagget ska sitta bra och passa, vilka material och tekniker ska man använda för att plagget ska bli hållbart och av god kvalité."

Fotografi på Maria Rasmusson.

Johanna Lervik

Johanna är utbildad dam- och klänningsskräddare på Stockholms Tillskärarakademi med gesällbrev i damskrädderi. Hon har även utbildning i remake, broderi, växtfärgning och shibori. Förutom att hålla kurser hos oss på Folkuniversitetet planerar hon eget företag inom skrädderi.

- Min största motivation till sömnad och textil är hållbarhet. Jag tror på att kläder som tillverkas av bra material, och enligt personens smak och kroppsform kommer att användas mer och under längre tid. Det är det bästa för miljön. Möjligheten att hela tiden utvecklas och lära sig nytt är det som intresserar mig med yrket och jag vill medverka till att sprida kunskap om hantverket.

- Jag vill inspirera och hjälpa kursdeltagarna att följa sin kreativitet och att våga sy sina egna kläder. Det finns alltid flera sätt att göra saker på och jag vill förmedla glädjen i hantverket och uppmuntra till att utforska och hitta sitt sätt. Jag utgår alltid från varje deltagares personliga utgångspunkt.

Fotografi på Johanna Lervik.

Maja Stjärna

Maja Stjärna är textilkonstnär med handbroderi som huvudteknik. Hon är utbildad på Konsthögskolan i Tromsö samt på Konstfack, och är verksam i Stockholm med ateljé i Gustavsberg.

”Jag vill inspirera andra till att hitta glädjen och friheten i handbroderi, utforska nya möjligheter och tekniker och våga ha roligt med handbroderi utan att vara alltför brydd om vad som traditionellt ansetts rätt och fel."

Fotografi av Maja Stjärna.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
21 aug 2024 - 21 aug 2024
Onsdag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
ons 21 aug 2024 kl 17:00-19:15
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
3
Kurs-ID
118666
Pris
0 kr