På den här linjen i klädsömnad utvecklar du dina sömnadskunskaper, kreativitet och kunskap om återbruk och redesign. Vi arbetar praktiskt med egna sömnadsprojekt, lär oss mönsterkonstruktion utifrån grundmallar och tar del av aktuella föreläsningar, inspirerande studiebesök och gästlärare. Avslutningsvis summerar du dina nyvunna kunskaper i ett projektarbete.
Målgrupp
Linjen vänder sig till dig som har sömnadsvana och ett brinnande intresse för kläder och hållbarhet och har ett engagemang för att ta till vara våra resurser och spara på enegi och skapa hållbara val inom textilkonsumtion. En utbildning för dig som vill bygga en grund inför fortsatta studier inom modedesign/klädsömnad/teaterkostym med hållbarhet i fokus eller söka dig till yrken där kompetens inom området är en merit. Det är även en fördjupningskurs för dig som är intresserad av sömnad och vill utveckla din egen unika stil/garderob med kunskaper i redesign och återbrukstekniker för att bidra till hållbara val.
Förkunskaper
Du kan sy och behärskar en symaskin.
Mål
Syftet med linjen är att öka kunskapen i klädsömnad med fokus på återbruk och remake och ger möjlighet att utforska dina idéer och få metoder för hur du kan arbeta hållbart med sömnad och rekonstruktion för tillverkning av kläder. Utgångspunkt för utbildningen är att återanvända plagg och textilier i stället för att köpa nyproducerade kläder. Målet är även att stärka medvetenhetenheten om klädindustrins klimatpåverkan och olika hållbarhetsprocesser.
Innehåll
Klädsömnadslinjen med fokus på slow fashion, remake och återbruk ger dig kunskaper och verktyg för att rekonstruera och återbruka plagg som ett hållbart och mer miljövänligt alternativ till att köpa nya plagg. Tonvikten ligger på egen produktion och praktiskt arbete med egna projekt. Deltagaren utför övningsmoment som ingår i kursplanen och arbetar med ett individuellt projekt under handledning. Linjens slutmål är de individuella projekt deltagarn arbetar med under terminen och som slutredovisas tillsammans med deltagare och kursledare.
I utbildningen ingår:
- Sömnad
- Mönsterkonstruktion från grundmallar
- Detaljsömnad - blixtlås, fickor, kragar, manschetter m.m.
- Drapering som skissmetod
- Lagningstekniker
- Designprocessen
- Materiallära
- Inblick i hållbarhetsprocesser genom föreläsningar och gästlärare.
Studietakt
Utbildningen ges på fredagar 10.00 – 16.00. Utbildningen pågår under 13 veckor och omfattar 91 lärarledda lektionstimmar, därutöver förväntas du avsätta ytterligare ungefär 3-4 timmar per vecka för egenstudier med de hemuppgifter som ingår i utbildningen.
Material
Material ingår inte. Deltagaren tar med sig eget material att arbeta med för att återbruka av redan befintliga plagg, överblivna stuvbitar och second hand. Detaljerad lista på redskap och material som behövs under kursen meddelas innan start. I sysalen finns symaskiner, tillskärningsbord, pressbord och pressjärn samt overlock. Redskap som sax, nål m.m. finns att tillgå men du kan även ta med dina egna redskap.
Anmälan
Anmälan görs här via hemsidan eller genom att ringa oss på 08-789 42 00.
Folkuniversitetets allmänna anmälningsvillkor hittar du i länken nedan men för denna
utbildning gäller särskilda villkor vid avbokning innan kursstart:
Om du avbeställer utbildningen efter att ångerfristen löpt ut men före kursstart har du rätt till
återbetalning av kursavgiften med avdrag för en avbokningsavgift på 10 % av kursavgiften, dock
lägst 100 kronor. Vid avbokning av utbildningen senare än 7 dagar innan kursstart är
avbokningsavgiften 50% av kursavgiften.
Se länk och läs om hela anmälningsvillkoren nedan.
Betalning
Vi samarbetar med Walley kring betallösning och du kan välja mellan att betala hela summan i förväg eller att använda olika alternativ för delbetalning. Utbildningen går på deltid för att kunna kombineras med arbete eller andra studier.
Anmälningsvillkor
Kursledare
Sandra Lundberg
Sandra håller kurser i sömnad och återbruk samt mönsterkonstruktion. Hon startade sin mångåriga utbildning inom det textila fältet på folkhögskola i sömnad och mönsterkonstruktion samt vävning. Vilket förde henne vidare till högskolan och kandidatutbildningen på HDK Steneby där hon antog en mera konstnärlig textil inriktning som några år senare resulterade i en Master in Fine Arts på Konstfack.
När Sandra inte undervisar ägnar hon sig åt konstnärlig verksamhet inom det textila fältet. Hon har även arbetat som teaterskräddare i flertalet små och stora teaterproduktioner.
– Jag fascineras av använda kläder och textilier och jag älskar att återbruka kläder och textiler samt att virka och brodera. Jag tror på det kreativa skapandets förmåga att föra människor samman. Målet är att varje deltagare ska känna lust inför att fortsätta utveckla individuella projekt och att det bara är fantasin som sätter gränser.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm