Målgrupp
Undervisningen sker individuellt och anpassas efter varje deltagares sömnadsnivå och takt.
Mål
Genom att sy ett plagg får du grundläggande kunskaper i klädsömnad och du lär dig att följa ett mönster och hur man lägger ut mönstret på rätt sätt på tyget för att klippa till de olika delarna. Du lär dig även praktisk sömnadskunskap och olika sömnadsmoment.
Innehåll
Nybörjare syr en enkel modell av exempelvis en kjol. Har du redan erfarenhet av att sy efter mönster väljer du vad du vill sy efter dina egna förkunskaper. Vid varje kurstillfälle går vi igenom några praktiska detaljer som vägleder och underlättar ditt arbete under kursens gång och i framtiden.
Material
Material ingår inte i kursavgiften. Du tar med dig de sybehör du behöver. Du tar även själv med tyg och mönster, gärna på svenska, och bäst är ett mönster som innehåller flera storlekar för samma plagg.
Undervisningsform/kursupplägg
Kursdeltagarna arbetar med sina egna plagg under individuell handledning. Högst 10 deltagare. Kursen gör uppehåll den 17/4 + 1/5 + 29/5.
Utvecklingsmöjligheter
Om du vill fortsätta att utveckla din sömnad kan du gå några av Folkuniversitetets kurser i sömnad och mönsterkonstruktion för att vidare lära dig att konstruera dina egna mönster och så småningom också designa dina egna kläder.
Länkar
Kursledare
Nilla Lénárt
Nilla har arbetat på Folkuniversitetet sedan 1999. Hon är utbildad i olika typer av klädsömnad samt mönsterkonstruktion och andra textila tekniker från Linköpings och Göteborgs Universitet, samt Folkuniversitetet. Nilla jobbar även i grundskolan som slöjdlärare.
Hos oss på Folkuniversitetet håller Nilla kurser i klädsömnad, detaljsömnad och BH-sömnad. Hon har även kursen Öppen Ateljé för dem som vill komma vid ett enstaka tillfälle för att sy, samt introduktionskursen Alla kan sy, för dem som är nyfikna på sömnad och vill ha en grund att bygga vidare på.
– Jag vill förmedla kunskapen kring sömnaden på ett lugnt, metodiskt och tydligt sätt, så att alla kan få möjlighet att utveckla sin kunskap. Det ger en sådan tillfredsställelse att kunna skapa i textil och jag vill förmedla den glädjen. Det är så roligt att tidigare deltagare återkommer till kurserna och ibland också tar med sig vänner, säger Nilla.
– Det är viktigt att se varje individs önskemål och vilja att lära sig, och utgå ifrån var och ens grundkunskaper att bygga vidare på. Det finns många önskemål kring varför man väljer att gå en kurs och det vill jag möta upp, säger Nilla.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm