Kursen leds av Marléne Jahnke, utbildad tillskärare och skräddare vid Göteborgsoperan, som har ett starkt engagemang för hållbarhet och att återanvända textilier.
Under två heldagar får du utforska hur du kan omvandla gamla tyger och plagg till något nytt och kreativt, vare sig det handlar om att sy en hoodie av en gardin eller kombinera två skjortor till ett nytt plagg. Kursen kräver viss syvana, så det är ingen nybörjarkurs – du bör ha grundläggande erfarenhet av att sy på symaskin.
Symaskiner finns att låna, men du är välkommen att ta med din egen om du föredrar det. Med Marlénes vägledning och din egen fantasi får du lära dig hur mycket potential som finns i material du redan har hemma eller kan hitta i secondhandbutiker.
Ta chansen att utveckla dina sömnadskunskaper och skapa något unikt och hållbart!
Kursledare
Marléne Jahnke
Jag heter Marléne Jahnke och när jag inte håller kurser på Folkuniversitetet jobbar jag som tillskärare/skräddare på Göteborgsoperan. Jag bor i Lerum med man och två barn, vi har även tre hästar och snart två kattungar. Fritiden tillbringas med att karda och tova råull. Jag drivs av ett miljötänk och vad passar inte bättre än att återanvända textilier.
På Folkuniversitetet kommer jag att hålla helgkurser i remake/återbruk. Vi har bara ett jordklot och den måste vi vara rädda om. Jag tycker att det är så roligt att göra om saker det är bara fantasin som sätter gränser, göra en hoodie av en gardin eller sy om två skjortor till en!
Min skräddarbakgrund började redan när jag var 5 år och sydde kläder till min nalle, sedan dess har jag inte lämnat den textila banan. Jag är utbildad skräddare och tillskärare.
Mitt mål med kursen är att visa hur mycket man kan göra med kreativ fantasi och att använda tyger och plagg som hänger i garderoben eller slängs. Det finns en guldgruva både hemma och i alla våra underbara secondhand-affärer.
Jag hoppas att jag kan förmedla mitt intresse av att göra nytt av gammalt. Att våga testa dom mest udda idéer, det finns många vägar till samma resultat!
Jag vill verkligen inte dö nyfiken, så det är bara att testa på!
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Borås