Lappteknik och kviltning är två nära besläktade textilhantverk som ofta kombineras för att skapa dekorativa och funktionella föremål som täcken, väggbonader, kuddar och mer. Det handlar om att skapa något vackert och användbart. Gärna också att återvinna, gammalt blir nytt. Lappteknik/Kviltning är ett mycket gammalt hantverk som åter har funnit sin plats som meningsfull hobby i en kaotisk värld.
Innehåll
Under kursens gång kommer du att lära dig grunderna i att skapa vackra och funktionella kviltar genom olika tekniker och mönster.
Du kommer lära dig om:
- Material: vilka tyger använder vi?
- Skärteknik: inch eller tum, skärmatta, rullkniv och linjaler
- Olika typer av block, här finns massor, bara fantasin sätter gränser
- Montering med vadd och baksidetyg
- Kviltning, det finns många sätt att sy ihop de tre lagren
- Kantning: lär dig göra fina hörn, tips o trix
Vi prövar att sy olika block, kviltar och kantar, t ex grytlapp, underlägg, barntäcke eller liknande. Förhoppningsvis hinner vi också pröva applikation, quilt as you go, scrapquilt, paperpiecing, mm.
Förkunskaper
Inga förkunskaper inom lappteknik krävs men du behöver veta hur man hanterar en symaskin.
Material
Ta med egen symaskin och ev. egna tyger (bomull).
Om kursledaren
Maria Kileby
Jag började intressera mig för lappteknik 2002 när jag träffade en textilkonstnär som visade mig grunderna och jag var snart fast och fick en hobby som fortfarande ger mig stor glädje, livslust och många nya vänner.
Inspiration har jag fått genom föreningen Lapphexorna i Göteborg, den rikstäckande föreningen Rikstäcket, quilttidningar och diverse kurser. Några gånger om året åker jag på sk. sy-lan, då ett 20-tal likasinnade syr, delar ideer och umgås över en helg.
Livet är mycket ett lapptäcke, en bit är mörk, en bit är ljus. Men tillsammans blir det förhoppningsvis något vackert.
Kursledare
Maria Kileby
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Jönköping