Under två heldagar kommer vi verkligen att djupdyka i Blåfärgning. Vi använder olika historiska och mer moderna färgmetoder, för att färga flertalet material. Vi färgar med olika pigment och växter som innehåller indigo.
Tonvikten ligger på färgningsprocessen och hur kypfärgning med indigo fungerar. Därför kommer det även att bli ett teoretiskt moment med kemiinslag. Vi kommer även att prata om blåfärgningskulturer och -historia.
Vill man så finns det möjlighet att prova på ikath och shibori, de traditionella japanska teknikerna där man skapar mönster genom att vika, skruva och bunta ihop materialet och på så sätt skapa härliga mönster på tyg och garn.
Målgrupp
Denna kurs passar dig som vill ha en bred bas och en riktig djupdykning inom färgning med indigo. Den passar även dig som färgat en del tidigare men som vill ha ny inspiration i din färgning. Även du som vill arbeta kreativt med händerna och blåfärga vackra tyger och garn är välkommen. Vi lägger upp kursen efter deltagarnas förkunskaper.
Mål
Du lär dig grunderna inom indigofärgning, olika kypmetoder och hur färgen fungerar på olika material. Du lär dig också om växterna, kulturen och historia inom Blåfärgning.
Undervisningsform
Undervisningen består till största delen av praktiskt arbete under handledning av kursledaren, samt gemensamma genomgångar.
Material
Vi färgar både på garn och tyger i olika material. I färgbad beredda på olika vis, med olika pigment. Under kursen färgar vi upp gemensamma färgprover, som bildar en provsamling till var och en.
Material till detta, samt färgpigment, kemikalier, tvättmedel mm ingår i kursavgiften. Därutöver kan kursdeltagaren ta med sig egna små projekt att färga, under dag 2 i mån av tid och plats (Dock inga stora projekt såsom hela lakan, bordsdukar, eller garn till en hel tröja mm).
Kursledare
Camilla Sten
Jag heter Camilla Sten. Till vardags driver jag, tillsammans med min bror, HamraGård i Åsa, som är ett ekologiskt jordbruk, gårdscharkuteri och butik. Vi har ryafår, och det var så mitt intresse för färgning föddes. Att sticka i naturfärger är vackert men lägger man till det växtfärgade blir det fantastiskt.
Med växtfärgning kan man skapa regnbågens alla färger. Det mest spännande är bredden; från nästan neonfärgade toner till det klassiska gula av trädgårdens björklöv. Dels är det det kreativa, konstnärliga i att inte riktigt ha kontroll över resultatet, dels är det strävan efter att skapa hantverkets repeterbarhet och jämnhet i just den nyans jag eftersträvar.
Jag är klassiskt skolad i Växtfärgning på bland annat Sätergläntan och jag har ca 20 år av misslyckade och lyckade färgningsexperiment i bagaget, de sista ca 7 åren har jag haft kurser och workshops.
Jag önskar att deltagarna lämnar kursen med så mycket inspiration och motivation att de vill fortsätta färga hemma. Jag hoppas också kunna ge dem verktygen och kunskapen så att de tryggt kan göra det.
Många förknippar växtfärgning med 70-talets gul, orange, bruna färgskala. Men med växter kan vi skapa regnbågens alla färger!
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Kungsbacka