Målgrupp
Denna nybörjarkurs är för dig som vill lära dig att arbeta med grafiska tryck på textil och papper. Med hjälp av trycktekniken screentryck omvandlar vi en analog eller digitalt bild till ett grafiskt tryck. Inga förkunskaper krävs – endast en nyfikenhet på att lära sig nya spännande tekniker.
Mål
Detta är en introduktionskurs och som nybörjare får du lära dig textiltryckets grunder.
Undervisningsform
Efter avslutad kurs kommer du ha fått en inblick i hur screentryck fungerar. Du kommer veta vad ett genomtryck är och vilka användnigsområden ett screentryck har. Du kommer ha överfört en bild till en textilram och belyst med UV ljus, samt haft möjlighet att trycka bilden i en färg eller flera färger på tyg eller papper. Beroende på din tidigare erfarenhet av att arbeta analogt och/eller digitalt anpassas trycktekniken efter din kunskap.
Kursupplägg
Kursen startar med ett teoretiskt pass med en gemensam genomgång av trycktekniken, introduktion av konstnärer som genom tiderna arbetat med textila tryck, samt förberedelse av en bild som ska överföras till tryck. Fortsättningsvis förbereds ett orginal som ska överföras till ett grafiskt tryck. Det finns möjlighet att trycka med en färg och flerfärgstryck. Undervisningen sker individuellt efter deltagarnas kunskapsnivå.
Följande moment ingår:
- Inspirationsmaterial till screentryck
- Genomtryck,
- Digitalt och analogt grafiskt arbete
- Överföra en bild med hjälp av UV ljus
- Enfärg och flerfärgstryck
- Screentryck
- Stenciltryck
Du lär dig förbereda bilden för att överföra bild till ett eget tryck. Sedan följer individuellt praktiskt arbete. Under kursen presenteras användningsområden för screentryck, och hur man själv kan experimentera och fördjupa sig i trycktekniken. Ingen kurslitteratur behövs köpas, men det kommer att finnas gott om tips på rekommenderad läsning.
För screentryck använder man en ram med en tunn duk. Man häller färg i ramen och pressar den genom duken mot underlaget med en gummiskrapa. Genom att först bestryka duken med en ljuskänslig emulsion kan man i nästa steg exponera en bild mot duken med UV ljus. Emulsionen härdar där den utsätts för ljus och det bildas en schablon på duken som släpper igenom färg. Ramen blir på det sättet ett original som man kan använda för att trycka bilden med olika kulörer på t.ex tyg eller papper.
Material
Förbered och ta med en digital svartvit bild i A4- format. Tryckramar och grundläggande screenmaterial finns att låna och använda och ingår i kurspriset. Tyg och i viss mån textilfärg (om man vill trycka mycket) rekommenderas att ha med sig. Oömma kläder rekommenderas.
Tips
Eget material kan du köpa bl a på IB Wahlström (Olofsgatan 10), Kreatima (Kungsgatan 58), Masters (St Paulsgatan 14) och KRO:s butik (Fiskargatan 1, Mosebacke torg)
Kursledare
Martin Gradén
Martin är utbildad illustratör och grafisk formgivare på Konstfack och har många års erfarenhet av att skapa design anpassad för tryck och digitala medier. Som kursledare och lärare vill han inspirera barn och vuxna att upptäcka sig själva som en resurs för att lösa problem. I arbetet med att gestalta idéer återkommer han gärna till analoga metoder och fysiska material som ger resultat som inte är perfekta. Grafiskt hantverk skapar taktila strukturer med en organisk variation som lever sitt eget liv. I processen uppstår en inre dialog i ett pågående flöde, där man kan tillåta sig att gestalta, uppleva och tolka bilder intuitivt och med fler sinnen.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm