Innehåll
Den här föreläsningen tar utgångspunkt i Sverige för 500 år sedan, ett rike i gungning och på gränsen mellan gammalt och nytt. Den 12 februari det här året markerade ett av de viktigaste stegen på väg mot en slutlig uppgörelse i religionsfrågan: diakonen och stadens sekreterare Olaus Petri gifte sig med Kristina Mikaelsdotter i Storkyrkan i Stockholm. Händelsen satte igång en strid i det öppna mellan de som föredrog att behålla den katolska läran, eller de som omfamnade den nya, lutherska. I den striden kom Linköpingsbiskopen Hans Brask att hamna mitt i centrum. Han var det här året lite drygt 60 år och på höjden av sitt anseende och inflytande, en lärd man med ett vitt utbrett nätverk i det katolska Europa. Nu hade han fått en utmaning att försöka stävja den nya religionen - innan det var försent. Genom att studera händelserna, människorna och maktspelet det här till synes omärkvärdiga året 1525 kommer vi förstå den storm som var i antågande - och som skulle brisera på riksdagen i Västerås 1527.
2025 uppmärksammar vi att Linköpings slotts- och domkyrkomuseum slog upp sina portar för allmänheten för 25 år sedan och därav årtalet för föreläsningen. Nästa i serien är 20 mars år 1600, blodbadet i Linköping och den tredje föreläsningen om prinsessan Anna Vasa som avled 1625 i Polen.
Praktiska detaljer
Plats: Linköpings Slotts och domkyrkomuseum. Karl den IX.s sal
Entréavgift 120 kr/ person. Betalning och anmälan sker på museet.
Föreläsningen sker i samverkan mellan Folkuniversitetet och Linköpings Slott och domkyrkomuseum. Föreläsningen ges med stöd av Folkuniversitetsföreningen.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Linköping