Introduktion till bygg- och bogemenskaper
Vad är en bogemenskap och vad är en byggemenskap? Hur fungerar en sån grupp? Det kommer du att ha svar på efter kursen. Du lär dig vad både bygg- och bogemenskaper är och hur de fungerar.
Vi kommer att använda ett helt nytt cirkelmaterial som Coompanion tagit fram med kursledaren Jenny Lundahl som medförfattare. Kursen går på distans och startar måndagen den 20 januari 2025.
Kort om bygg- och bogemenskaper
En bogemenskap eller ett kollektivhus är ett bostadshus med både lägenheter och gemensamma lokaler där de boende kan laga mat och äta tillsammans, odla sin hobby och umgås.
Det finns många olika slags kollektivhus; stora och små, med människor i alla åldrar och med människor i olika skeden av livet.
En byggemenskap är en grupp människor som utifrån sina egna ambitioner tillsammans planerar, låter bygga och senare använder en byggnad. Huset utformas efter gruppens tankar om hur de vill bo och leva, kanske med hållbara material och för mångfald. Den traditionella byggprocessen förändras när vanliga människor är byggherrar. Byggemenskaper kan välja att vara en bogemenskap också, för gemenskap i allehanda former.
Bygg- och bogemenskaper kan upplåtas eller ägas som vanliga hyresrätter, kooperativa hyresrätter eller bostadsrätter. En ekoby kan också vara en bygg- eller bogemenskap.
Mål
Du vet mer om alternativa boendeformer och hur du kan skapa alternativ för ditt eget framtida boende. Efter kursen har du tillräckliga kunskaper för att gå vidare och bilda en intressegemenskap med intentionen att bilda en bygg- eller bogemenskap. Det är dags att bjuda in andra till en gemensam vision och börja leta efter en tomt eller en fastighetsägare.
Förkunskaper
Du behöver inga förkunskaper.
Kursen genomförs helt på distans via Zoom. Du behöver tillgång till mobil eller dator med kamera, mikrofon och högtalare samt internetuppkoppling.
Kursinnehåll
• Introduktion till bygg- och bogemenskaper. Vad är skillnaden mellan en bogemenskap och en byggemenskap? Vilka är vi i gruppen och vad drömmer vi om?
• Gemenskap. Vilka värderingar och behov har vi och hur vill vi bygga gemenskap?
• Organisation. Hur skapar vi den boendekultur vi önskar för att bygga vår gemenskap?
• Juridik och ekonomi. Du får en överblick över olika former för att organisera planeringen, byggandet och boendet. Du lär dig om fördelar med vanlig hyresrätt, kooperativ hyresrätt respektive bostadsrätt.
• Visionen. Du skriver din vision för ett framtida boende.
• Fortsättningen och en inbjuden gäst. Hur vill du gå vidare med dina nya kunskaper?
Kursupplägg
Kursen sträcker sig över sex tillfällen och varje träff börjar med en kort introduktion till dagens tema. Därefter följer samtal utifrån frågeställningar till dagens ämne. Samtalen sker i mindre grupper och efteråt delar deltagarna sina insikter från gruppdiskussionerna. Träffen avslutas med information om vad som händer nästa gång och vilka texter som ska läsas.
Kurslitteratur
Coompanion, Bygga och bo hållbart tillsammans
Kärnekull, Kerstin m fl, Gemenskap och samarbete i kollektivhus och bogemenskap, Lund 2019
Wessel, Ola och Hedström, Hasse, Byggemenskaper – handbok om att bygga tillsammans, 2016
Böckerna ingår inte i priset för kursen. Hör om ditt bibliotek kan köpa in dom. Pdfen från Coompanion kan du skriva ut på biblioteket. Du kanske kan köpa ett begagnat exemplar av böckerna.
Det är bra om du har litteraturen en vecka innan kursen börjar och har läst kapitlen 1 och 2 i Gemenskap och samarbete i kollektivhus samt bläddrat i Bygga och bo hållbart tillsammans.
I kurslitteraturen ingår dessutom material skapat för den här studiecirkeln. Det är filmer, artiklar och pdfer. Här finns materialet och en lista med mer litteratur: https://coompanion.se/coompanion/bo-och-byggemenskaper/. Du får reda på inför varje träff vilket material som ingår.
Bra att veta
Kursen genomförs helt på distans via Zoom. Du behöver tillgång till mobil eller dator med kamera, mikrofon och högtalare samt internetuppkoppling.
Kursledare
Jenny Lundahl, arkitekt, projektledare och omställare med soloföretag. Medarbetare i Omställningsbyrån.
Kursledare
Jenny Lundahl
Jenny Lundahl är arkitekt, projektledare och omställare med soloföretag. Hon är även medarbetare i Omställningsbyrån.
"Jag har tränat Tai Chi Chuan sedan början av 1990-talet. Jag undervisar i den korta Yang-formen efter familjen Yang och mästaren Chen Man-Ching. Han förenklade Yang-formen så att fler skulle ha möjlighet att lära sig den. Formen tar cirka tio minuter att göra. Min lärare är Anne Külper i Stockholm. Jag har även studerat för Chen Man Chings elev Ben Lo som var verksam i San Fransisco och Lenzie Williams som är Bens elev."
"När jag flyttade till Gotland 2010 saknade jag träningskamrater och började undervisa. Jag försörjer mig genom samtal om hållbarhet som arkitekt, soloföretagare och projektledare. Jag är verksam i nätverket Omställningsbyrån där vi tillsammans odlar en plats där nya berättelser kan gro."
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Visby