Föreläsning: Är flyktinginvandringen en börda på statsfinanserna och välfärdens finansiering?

Plats Mora

- I föredraget utmanar Peo Hansen denna diskussion. Föreläsningen hålls på biblioteket i Mora.

Både svensk och internationell forskning är idag överens om att flyktinginvandring utgör en finansiell nettokostnad för det mottagande samhället, åtminstone på kort och medellång sikt. Denna forskning har i flera avseenden också format och gett bränsle åt det breda politiska samförstånd som råder i Sverige och EU idag om att flyktingar belastar statsfinanserna och välfärdens finansiering – och att en stor flyktinginvandring därför inte är finansiellt hållbar över tid.

I föredraget utmanar Peo Hansen denna slutsats samt det ekonomiska paradigm om ”sunda statsfinanser” som gör slutsatsen till synes självklar och som satt ramarna för både den svenska och den europeiska finanspolitiken de senaste 30 åren. I stället visar Hansen att flyktinginvandringen till Sverige aldrig varit finansiellt kostsam utan att den tvärtom försett Sverige med reella resurser i form av arbetande människor som idag gör viktiga insatser inom en rad yrken, inte minst inom välfärden. Detta har i sin tur bidragit starkt till att dämpa de negativa konsekvenserna av det demografiska åldrandet i Sverige.

Om föreläsaren

Peo Hansen är professor i statsvetenskap vid Institutet för Forskning om Migration, Etnicitet och Samhälle (REMESO), Linköpings universitet. Han forskar om EU och den Europeiska integrationen, med betoningen lagd på frågor om migration, ekonomi, medborgarskap och geopolitik.

Föreläsningen bygger på hans senaste bok, Migrationsmyten: Sanningen om flyktinginvandringen och välfärden – ett nytt ekonomiskt paradigm (Leopard Förlag, 2021).

Föreläsningen är gratis och ingen föranmälan krävs.

〔 Forskningsföreläsningen genomförs med bidrag från Folkuniversitetsföreningen 

 

Har du frågor?

Kontakta Marie Hillner

marie.hillner@folkuniversitetet.se

Kursperiod
19 sep 2024 - 19 sep 2024
Torsdag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
tor 19 sep 2024 kl 18:00-19:15
Plats
Fredsgatan 16, 79232 MORA
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
205164
Pris
0 kr