Presidentvalet i USA 2024 - Harris mot Trump. Blir valet det mest avgörande i modern tid?

Plats Stockholm

Vad händer om Trump vinner? Föredraget tar upp de många, fullt ut möjliga, konsekvenserna av en seger för Donald Trump i USA:s presidentval i november 2024 - detta mot bakgrund av hans talrika hotfulla uttalanden och utfästelser under lång tid.

Boka nu

Riskerna innefattar följande: en avsevärd försvagning av den amerikanska demokratin i presidentiell-totalitär riktning; ett upplösande av USA:s gemensamma försvarsåtaganden gentemot NATO-allierade demokratier i Europa och övriga världen; en ny ’lyhördhet’ visavi vissa diktaturer och då speciellt Ryssland; en aldrig tidigare skådad ’politisering’ av USA:s egen federala tjänstemannakår och rättsapparat till egen fördel; en övergång till en protektionistisk, tariff-betonad nationell handelspolitik med allvarliga följder för Europa och den öppna världsekonomin; skattereformer till ytterligare gagn för de redan rika på de fattigas bekostnad - inte minst inom hälsovård och socialstöd; en återgång till en fossilbaserad nationell ekonomi gående stick i stäv mot den nuvarande klimatpolitikens strävan efter förnybara energikällor; en ännu mer begränsad aborträtt ovanpå de åtsnävningar som Trump genomdrev under sin förra mandatperiod; samt de många nu pågående - och kanske varaktiga - problem med juridiska processer som inte minst riktas mot Trump själv, och som avsevärt skulle komplicera hans arbete som president. 
Framställningen avslutas med ett försök till analys av konsekvenserna av ovanstående risker i den mån de blir verklighet, vare sig de berör USA, Europa eller övriga världen. 


Föreläsare
Kjell Torbiörn är civilekonom (Handelshögskolan Stockholm), MBA (University of Wisconsin), Doktorsexamen (Université de Strasbourg, Internationell rätt), mångårig diplomatisk karriär vid Europarådet i Strasbourg, mångårig undervisning vid Syracuse University, författare till boken ”Destination Europe: the Political and Economic Growth of a Continent” (eng; fr; sv. vers.)

 

Föreläsningen ges med stöd från Folkuniversitetsföreningen.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
24 okt 2024 - 24 okt 2024
Torsdag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
tor 24 okt 2024 kl 18:00-19:30
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
116029
Pris
0 kr