Att leva i det lästa – Ellen Key och boken som andligt rum

Plats Södertälje

Författaren och fritänkaren Ellen Key (1849-1926) arbetade hela sitt liv för människans bildning och frihetliga rättigheter som skulle leda fram till ansvarstagande medborgare i det nya demokratiska samhället.

I denna föreläsning fördjupar vi oss i Ellen Keys pedagogik som hon utvecklade i boken Barnets århundrade (1900) och som fick stort genomslag internationellt. Här förklarar hon vikten av boken och läsandet särskilt för barn, med exempel från de berätterskor som hon lyssnat till, och hur läsandet skapar fantasi och kreativitet - ett andligt rum. 

Föreläsare: Hedda Jansson, Fil dr i religionshistoria med avhandlingstema om Ellen Keys livsåskådning. Har arbetat som handledare och lärare i religionshistoria vid Stockholms universitet och Marie Cederschiöld högskola. 

Sedan 2008 har Hedda - i samarbete med Ellen Keyinstitutet och Folkuniversitetet - föreläst om Ellen Key, hennes liv och idévärld. Hedda har även föreläst och hållit i studiecirklar om Ellen Key för Senioruniversitetet. Åren 2001 – 2016 arbetade hon som föreståndare på Ellen Keys Strand och har ett stort eget bildmaterial som hon gärna visar och berättar om i sina föreläsningar. Hedda disputerade på Stockholms universitet i maj 2023 om Ellen Key och hennes livsåskådning.

Övrig information

Föreläsningen är kostnadsfri och genomförs i samarbete med stadsbiblioteket i Vingåker. Föreläsningen genomförs och är på Vingåkers bibliotek! 

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Södertälje

info.sodertalje@folkuniversitetet.se

Kursperiod
24 okt 2024 - 24 okt 2024
Torsdag
Antal tillfällen
0
Första tillfället
tor 24 okt 2024 kl 18:00-19:00
Plats
Bondegatan 6, 64380 VINGÅKER
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
119038
Pris
0 kr