Idag är det en självklarhet att minoritetsspråken ska stöttas och bevaras. I Sverige finns sedan år 2000 fem erkända minoriteter och minoritetsspråk och regeringen har under tre år anslagit medel till fyra språkcentra för minoritetsspråken. Men bevarandet av språk och kultur har varit en angelägenhet under hela 1900-talet och initiativ har inte sällan kommit från utövarna själva.
Charlotte Hyltén-Cavallius, etnolog och docent i minoritetsstudier vid Åbo Akademi, Finland föreläser om romsk historia i Sverige och berättar om arbetet med filmen Språkbevararen – Johan Dimitri Taikon. Språkbevararen handlar om språkaktivisten, Johan Dimitri Taikon. Redan under 1930-talet kämpade han för romska barns rätt att gå i skola. Själv var han analfabet, men behärskade till fulländning den muntliga ordakonsten och kunde ur minnet berätta hundratals folksagor. Filmen förmedlar berättelsen om Johan Dimitri Taikons centrala roll i arbetet med att skapa en romsk-svensk ordbok, en beskrivning av språket romani chib som det talades på 1940-talet och dokumentationen av romsk muntlig tradition.
Övrig information
Det enda du behöver är en dator, Ipad eller mobil telefon med internet. Vi använder oss av Zoom. Länk till föreläsningen kommer innan uppstart till din e-mejl adress.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Södertälje