Innehåll Kursen inleds med en genomgång av paleografi och vad man ska tänka på vid transkribering av handskrifter. Genomgång av svårare och ovanliga bokstavsformer, allmänna och karakteristiska drag. Fördjupad genomgång av förkortningar. Något om siffror och ordningstal.
Målgrupp Kursen vänder sig till dig som gått nybörjarkursen eller införskaffat kunskaper på annat vis.
Mål Efter genomförd kurs ska kursdeltagarna fått inblick i hur det går till att tolka gamla handskrifter av lite svårare art. Det är dock viktigt att betona att man inte kan lära sig att tolka gamla handskrifter på samma sätt som att lära sig läsa i en tryckt bok. Det går inte. Bokstävernas former varierar från text till text. Hur lätt- eller svårtolkad en text är beror på den som höll i pennan. För att bli riktigt duktig krävs övning och åter övning.
Material Kursen innehåller rikligt med övningsuppgifter, cirka 20 texter i huvudsak medelsvåra till svåra. Texterna är från början/mitten av 1600-talet till början av 1800- talet.
Kursens datum: Torsdag den 20/2, 6/3, 20/3 och 3/4 - kl. 18.00 - 20.30.
Ledare Torbjörn Wahlström är i grunden matematiker och har stor fascination av att tolka gamla handskrifter. Han har även gett ut böckerna Tolka rätt och Tolka rätt- fördjupning, som blivit mycket populära för släktforskare.
Kursledare
Torbjörn Wahlström
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Motala