Målgrupp
För dig som är nyfiken på bin och deras produkter och vill skapa dina egna julklappar. Inga förkunskaper krävs.
Mål och innehåll
I en bikupa finns flera värdefulla ämnen som en biodlare kan skörda. I denna kortkurs använder vi några av dem för att göra julklappar i hållbarhetens tecken. Med dig hem får du de julklappar som du tillverkat och enkla grundrecept för att kunna fortsätta på egen hand. Samtidigt får du spännande bakgrundsinformation så att du kan ge bort en ”julklapp med en berättelse”.
Vi tillverkar tre sorters produkter ur bikupan:
- Läderbalsam
- Bivaxdukar
- Surt, sött och starkt: du får provsmaka två superenkla recept som dock tar lite längre tid att göra. Men du hinner göra dem till jul.
Du får veta mer om råvarorna vi använder:
- Vad är honung, vax och propolis?
- Hur tillverkar bina det – och varför?
- Hur har de använts av människan genom historien?
- Hur skördar biodlaren produkterna?
Arbetssätt
Vi varvar teori, instruktioner för tillverkningen och praktiskt arbete. Medan vi tillverkar våra klappar samtalar vi om bin, biodling och binas fantastiska produkter. Välkommen med dina frågor!
Kursledare
Kerstin Namuth
– Livet med bin är så mycket rikare! Kerstin Namuth är biodlare med egen stadsbigård. Hon håller nybörjarkurser i biodling och föreläser om bi-relaterade ämnen men är också erfaren pedagog inom språk och digital utveckling. För Kerstin är biodlingen en passion som bara växer sig större ju mer hon sysslar med den.
– Biodlingen blir så allomfattande. Från själva bina och honungshanteringen till pollinatörsvänlig odling, framställning av biodlingsprodukter, snickeri i bigården och mer teoretiska ämnen såsom historia och biodling i världen. Möjligheterna till förkovring och utveckling är oändliga. Hela biodlar-communityn är otroligt kunskapstörstande och generösa med att dela och sprida kunskap.
Kerstin är godkänd biodlare, är utbildningsansvarig i Göteborgs och Bohusläns biodlardistrikt (från Mölndal till norska gränsen) och sitter i styrelsen för Sveriges biodlares riksförbund som har ca. 16 500 medlemmar.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg