Mat spelar en avgörande roll för både vårt välbefinnande och planetens hälsa. Matproduktion står för omkring en fjärdedel av de globala växthusgasutsläppen och påverkar vattenanvändning, kväve- och fosforutsläpp samt biologisk mångfald. Dessutom bidrar en ohälsosam kost till ökande sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Men hur kan vi producera tillräckligt med hälsosam mat för en växande befolkning och samtidigt hålla oss inom planetens gränser? Är fisk och sjömat ett hållbart alternativ? Och hur kan vi genom offentliga styrmedel och hjälp av företagen i livemedelssystemet skifta till en mer hållbar kost inom planetens gränser?
Malin Jonell (PhD) är forskare inom hållbara livsmedelssystem med särskilt fokus på den privata sektorns roll för positiv förändring. Hon leder projekt som undersöker dagligvaruhandelns bidrag till omställningen av livsmedelssystemet och hur ökad kunskap om produkters miljöfotavtryck kan omsättas i praktisk handling.
Föreläsningen är en del av vår satsning Hållbar lördag där vi lägger fullt fokus på hållbarhet och klimatpåverkan och på vad du som individ kan göra för att leva hållbart. Alla föreläsningar hittar du under Hållbar lördag
Föreläsningen ges med stöd från Folkuniversitetsföreningen.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm