Kursinnehåll
- Vad innebär det att hålla får?
- Användningsområden, raser och ull i olika former
- Hur går man vidare om man vill lära mer
- Visning utrustning och får
Genomgång och möjlighet att ställa frågor med utvecklande dialog i gruppen.
Kom i varma, oömma kläder och skor som inte varit på besök hos höns och får. Ta med dig sittunderlag, penna, papper, skrivunderlag och gärna varmt fika efter eget önskemål.
Vi kommer förhoppningsvis vistas utomhus.
Pia Ottosson som håller denna workshop brinner för att visa på varierande sätt att hålla djur och höja medvetenheten om hur olika lösningar kan se ut i stegen mellan producent och konsument.
Oavsett om du bara är nyfiken eller överväger att skaffa får (för sällskap, naturvård, gödsel, ull, mjölk, kött eller päls), har workshopens syftet att sprida kunskap. Du får tillfälle att höra andra deltagares frågor, får idéer och inspiration, samt möjlighet att se nya möjligheter i fårvärlden.
För hundra år sedan levde vi närmre tamdjur och självhushållning. Många på landsbygden utbildade sig på lanthushåll-och lantbruksskolor. Idag finns det en efterfråga på svenskt lammkött i butikerna, bland annat för dess goda kvalitet.
Uppsamling och sortering av ull för återbruk är fortfarande i sin linda. Det svenska natur- och kulturlandskapet behöver betas av djur för att hålla sig öppet och inte växa igen med sly. Detta för både rekreationmöjligheter och biologisk mångfald. Var med och bidra till detta.
Kursledare
Pia Ottosson
Pia bor i Fridhem, en fd skogvaktarbostad i Gårdeby socken mellan Söderköping, Norrköping och Linköping. Här har hon bland annat får, ätbara växter och egen tillverkning av Trädgårdshonung.
– Jag brinner för att visa olika sätt och syften med att hålla djur och odla i varierande skala. Jag vill också höja medvetenheten om hur olika lösningar kan se ut i stegen mellan producent och konsument för den som kanske själv vill pröva.
– Det är väldigt inspirerande att möta alla kursdeltagare med olika bakgrund och ha givande dialoger kring de idéer som växer fram. Jag delar gärna med mig av mina egna tips och misstag från både tidigare anställning och egen verksamhet. Trots jordbruksutbildning, etologistudier, erfarenhet från försöksverksamhet, växtskyddsobservationer, naturbruksundervisning, KRAV-kontroll, jobb hos myndigheter och egna äventyr blir jag aldrig fullärd.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Norrköping