Beskärning av träd och buskar

Plats Kungsbacka

När man ska beskära vinbärsbuskar, äppelträd coh silverpäron? Vilka är JAS-månaderna och vilka växter bör man beskära då? Vad händer om jag klipper vid fel tidpunkt på året? Här lär du dig att beskära sommarens och höstens alla klätterväxter, häckar, buskar...

Boka kursen nu

Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som vill lära dig grunderna vad gäller beskärning av buskar och träd.

Mål
Du ska känna till coh förstå de viktigaste principerna vad gäller beskärning av klätterväxter, häckar, buskar och träd. Du skall ha kunskap om vad som kan beskäras vid tidpunten för föredraget samt vilka växtslag man bör vänta med att beskära till en annan period på året samt varför det är så. Hur man lägger ett snitt och vilka verktyg som är lämpliga att använda ska du känna till efter genomgången kurs. Du skall också ha fått svar på dina frågor vad gäller beskärning.

Innehåll
Vi pratar om olika typer av beskärning och vad som skiljer dem åt samt varför man beskär på olika sätt. Vi pratar också om hur man utför beskärningen, när man bäst gör det för olika sorters buskar och träd samt hur mycket man kan ta när man beskär. Vi lär oss se skillnad på frukt- coh bladknoppar samt går igenom lite generlla regler och får tips som är bra att känna till när man skall börja beskära. Vi tittar också på verktyg som är bra att använda vid beskärning.

Arbetssätt
Kursen/föredraget är i form av en presentation med bildvisning och du har möjlighet att ställa frågor under presentationen. Vi tittar också på grenar från några buskar och träd för att få en tydlig bild av olika knoppars utseende och för att kunna förstå de teoretiska tankarna också i praktiken.

Kursmaterial
Kursledaren håller presentationen utifrån sitt eget material och du kan med fördel föra anteckningar så att du har lite noteringar att ta fram när det blir dags att friska upp minnet innan det är dags att beskära i praktiken på hemmaplan.

Anett Altré

– Jag vill inspirera och motivera deltagarna att använda sig av den inneboende, kraftfulla förmågan att påverka sitt välbefinnande på alla möjliga plan med hjälp av trädgård, växter och allt som hör därtill.

Jag är informatör till yrket och har ett stort intresse för trädgård samt livskvalitet och hälsa i förhållande till detta. Jag har drivit företaget Drömträdgården sedan 2004 då jag utbildade mig inom trädgård i Höör.

På Drömträdgården erbjuder jag trädgårdsdesign och konsultationer. Jag tar ljussättningsuppdrag, driver trädgårds- och designbutik i Alafors kvarn i Anneberg, Kungsbacka, håller föreläsningar, kurser, utbildningar och olika arrangemang både i egen regi och för andra uppdragsgivare. Jag utför även anläggning, beskärning och skötsel av trädgårdar.

En stor bredd av ämnen intresserar mig och jag håller gärna föredrag och kurser i alla tänkbara ämnen som har med trädgårdsdesign att göra. Det kan vara hur man skapar sin egen drömträdgård, hur man kan skapa vackra planteringar och välja växter, hur man bäst värnar jorden och våra nyttoinsekter och djur, odling i form av köksträdgård eller rabatter, beskärning eller hur man ljussätter i trädgården. Oavsett vilket ämnet är så är mötet med deltagarna något av det roligaste jag vet!

Anett Altré

Kontakta Folkuniversitetet Kungsbacka Tel: 0300 - 68 61 20