Beskärning av buskar och träd

Plats Göteborg

När ska du beskära vinbärsbuskar, äppleträd och silverpäron? Vad händer om du klipper vid fel tidpunkt på året?

Boka kursen nu

På denna föreläsning lär du dig att beskära trädgårdens olika växter för att få en så riklig blomning och så stark tillväxt som möjligt. Tidpunkten för föredraget är vald utifrån att det är en bra tidpunkt att börja beskära många häckar och buskar innan de börjar grönska, liksom träden innan saven stiger. Det är väl värt besväret att formge växter och du kan dessutom passa på att driva kvistar till vacker blomning inomhus.

Mål

Du ska känna till och förstå de viktigaste principerna vad gäller beskärning av klätterväxter, häckar, buskar och träd. Du ska ha kunskap om vad som kan beskäras vid tidpunkten för föredraget samt vilka växtslag man bör vänta med att beskära till en annan period på året, och också varför det är så. Efter genomgången kurs känner du också till hur man lägger ett snitt och vilka verktyg som är lämpliga att använda. Du skal också ha fått svar på sina frågor vad gäller beskärning.

Målgrupp

Kursenen vänder sig till dig som vill lära dig grunderna vad gäller beskärning av buskar och träd.

Innehåll
  • Olika typer av beskärning och vad som skiljer dem åt samt varför man beskär på olika sätt.

• Hur man utför beskärningen.

• När man bäst gör det för olika sorters buskar och träd samt hur mycket man kan ta när man beskär.

• Skillnad på frukt- och bladknoppar samt går igenom generella regler och tips som är bra att känna till när man skall börja beskära.

• Verktyg som är bra att använda.

Arbetssätt

Föreläsningsform med bildvisning. Du har möjlighet att ställa frågor under presentationen. Vi tittar också på grenar från några olika buskar och träd för att få en tydlig bild av olika knoppars utseende och för att kunna förstå de teoretiska tankarna också i praktiken.

Kursmaterial

Kursledarens eget material

Anett Altré

– Jag vill inspirera och motivera deltagarna att använda sig av den inneboende, kraftfulla förmågan att påverka sitt välbefinnande på alla möjliga plan med hjälp av trädgård, växter och allt som hör därtill.

Jag är informatör till yrket och har ett stort intresse för trädgård samt livskvalitet och hälsa i förhållande till detta. Jag har drivit företaget Drömträdgården sedan 2004 då jag utbildade mig inom trädgård i Höör.

På Drömträdgården erbjuder jag trädgårdsdesign och konsultationer. Jag tar ljussättningsuppdrag, driver trädgårds- och designbutik i Alafors kvarn i Anneberg, Kungsbacka, håller föreläsningar, kurser, utbildningar och olika arrangemang både i egen regi och för andra uppdragsgivare. Jag utför även anläggning, beskärning och skötsel av trädgårdar.

En stor bredd av ämnen intresserar mig och jag håller gärna föredrag och kurser i alla tänkbara ämnen som har med trädgårdsdesign att göra. Det kan vara hur man skapar sin egen drömträdgård, hur man kan skapa vackra planteringar och välja växter, hur man bäst värnar jorden och våra nyttoinsekter och djur, odling i form av köksträdgård eller rabatter, beskärning eller hur man ljussätter i trädgården. Oavsett vilket ämnet är så är mötet med deltagarna något av det roligaste jag vet!

Anett Altré

Kontakta Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52