Kom igång och lär dig mer om ekologisk odling tillsammans med trädgårdsmästaren Annika Runnerstam. Hon ger en stabil grund till hur du odlar på ett hållbart sätt från sådd till skörd. I kursen läggs stort fokus på hur du odlar jorden för att få friska växter och en bra skörd. Du får på ett handfast sätt lära dig om jordförbättring, olika komposteringstekniker, växtföljd och att så och omskola.
Förkunskaper
Du behöver inte ha några förkunskaper.
Mål
Att kunna starta din egen odling av ätliga grödor på ett ekologiskt sätt.
Innehåll
Första tillfället:
- Hur man designar och organiserar odlingen
- Val av grödor
- Direktsådd och förodling av olika växter
- Samodling
- Växtföljd
- Odla på liten yta
- Odla med lite tid
- Hur förlänger du säsongen?
Andra tillfället:
- Tittar och känner på olika jordtyper och går igenom hur de hanteras
- Jordförbättringstekniker t.ex. naturgödsel, bokashi, biokol, gödselvatten
- Kompostering: genomgång av anläggning, skötsel och funktion
- Anläggning av odlingsbäddar utan att gräva
- Olika odlingstekniker, t.ex. täckodling
- Skadedjur
- Förodling – sådd, omskolning och utplantering
- Vegetativ förökning
Studiematerial
Kursledarens eget studiematerial.
Kursledare
Annika Runnerstam är trädgårdsmästare med inriktning på ekologisk odling och entreprenörskap, utbildad på Skillebyholm. Hon brinner för att inspirera fler till att börja odla och har lång erfarenhet såväl från hemmaodling som professionell.
Kursledare
Annika Runnerstam
Annika Runnerstam är trädgårdsmästare med inriktning på ekologisk odling och entreprenörskap, utbildad på Skillebyholm. Hon brinner för att inspirera fler till att börja odla och har lång erfarenhet såväl från hemmaodling som professionell.
Hennes stora intresse för odling, miljö och hållbarhet fick henne att ta steget att byta karriär från civilingenjör till trädgårdsmästare. Hon driver två företag, Odla grönt Stockholm inriktat på trädgårdsdesign och skötsel med särskilt fokus på ätbar odling, och Odla Ätbart (www.odlaatbart.se) – en digital odlingshandbok med fokus på grönsaker och andra ätbara växter som hon utvecklat tillsammans med en kollega.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm