Om kursen
Du lär dig att klara enkla vardagssituationer som att fråga om vägen och presentera dig.
Delar av innehållet:
- berätta om dig själv
- ställa enkla frågor och förstå enkla svar
- tala och skriva om enkla ämnen
- grundläggande grammatik
- kultur och samhällsliv
Kursen är den andra på A1-nivån. När du nått nivå A1 förstår och använder du enkla meningar och samtalar hjälpligt med någon som talar långsamt och tydligt.
Kursupplägg
Undervisningen sker huvudsakligen med fokus på muntlig kommunikation. Du förväntas vara aktiv på kurstillfällena och är med och påverkar kursens innehåll och upplägg. Räkna med några timmars hemarbete per vecka.
Kurslitteratur
Kurslitteratur ingår inte i priset för kursen. Information om kurslitteratur får du i kallelsen eller vid första kurstillfället.
Behöver du ett annat upplägg? Hör av dig! Vi tar fram skräddarsydda lösningar för alla typer av undervisning.
Vid frågor var vänlig kontakta oss:
046 19 77 00
Kursledare
Masako Fukino
De flesta säger att det inte är svårt att lära sig japanska utan bara kul.
I Japan studerade jag engelsk litteratur och arbetade internationellt för Japan Airlines i 10 år, samt frilansade jag på ett konstgalleri i Tokyo.
Jag flyttade från Tokyo till Kalmar via Örebro. 2004 började jag undervisa japanska på Folkuniversitetet och året därpå på en gymnasieskola.
Jag arbetar också på VIDA museum sedan 2002 och har ett stort intresse för konst och design och får mycket inspiration från konstvärlden och mitt ursprung. Jag håller även föreläsningar med olika teman för företag, kommuner, skolor och föreningar.
På Folkuniversitetet undervisar jag japanska på olika nivåer samt håller jag kurser i origami och japansk paketinslagning.
Just nu är det många ungdomar som läser japanska, troligtvis för att de har växt upp med den japanska subkulturen inom IT, mode och musik. Deltagarna varierar stort: grundskoleelever, universitetsstudenter och äldre par.
I mina kurser handlar det både om språk och kultur. Deltagarna gillar att diskutera och lära sig om alla de kulturkrockar men även likheter som finns. Under tiden som jag skriver japanska tecken på tavlan brukar jag analysera ordet.
Jag lägger vikt på filosofin i språkets uppbyggnad och skrift. Vi pratar också ofta om ordets etymologi. Eftersom jag älskar grammatik så undervisar jag pedagogiskt men också med visuella rörelser. Vi använder alla fem sinnen i språkundervisningen. Man lär sig också att skriva och läsa japanska tecken. Vi skrattar mycket och tiden går så fort!

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Kalmar