Utveckla din förmåga att skriva brukstexter på svenska

Plats Distans

Skriver du texter i ditt jobb eller i dina studier? Är svenska kanske ditt andraspråk och du vill utveckla dig i hur du skriver olika brukstexter? Då kan den här nya distanskursen med Karin Eriksson vara något för dig. Varmt välkommen!

Boka nu

Kursbeskrivning

Detta är en kurs för dig som vill utveckla din förmåga att skriva brukstexter som är strukturerade, välformulerade, intressanta och språkligt korrekta. Brukstexter kan handla om allt från protokoll, platsansökan, referat, pressmeddelanden, formella och informella brev till argumenterande texter, rapporter och uppsatser.

Du får tips på hur du kan tänka för att utöka och nyansera ditt ordförråd och lär dig mer om olika textgenrer. Du får lära dig mer om hur du kan planera, disponera och göra texten lättläst, informativ och överskådlig. Kursen tar också upp hur meningsbyggnad och ordval passar för olika texttyper.

Varje träff innehåller en föreläsning, men även gemensamma övningar och övningar i mindre grupper som behandlar det som föreläsningen tagit upp. Du kommer också att få små skrivuppgifter att göra mellan träffarna. Aktivt deltagande krävs.

Kursens upplägg

Kursen omfattar åtta träffar, á 2 h och 15 min, samt visst hemarbete. Den genomförs av Folkuniversitetet i Östersund.

Hela kursen är på distans och ges över plattformen Teams. Du måste därför ha tillgång till dator eller platta med stabil internetuppkoppling.

För att bli godkänd på kursen och få ett kursintyg krävs att du är närvarande under uppstartsträffen och totalt minst 6 av 8 träffar, och deltar aktivt i undervisningen. 


Språknivå

Du bör ha en språklig nivå som ligger på minst B2-nivå enligt den gemensamma europeiska referensramen för språk (GERS) eller om du har läst Svenska som andraspråk grundläggande nivå.
Du kan testa dina språkkunskaper genom att göra ett språktest på vår hemsida https://www.folkuniversitetet.se/mer-om-sprak/spraktest/ 

Mål

Efter avslutad kurs ska du ha fått en fördjupad förmåga att förstå olika textgenrer och hur du kan arbeta för att skapa olika brukstexter. Du har fått veta mer om disposition, ton och klarspråk. Du har lärt dig mer om svenska skrivregler, avstavning, sammansättningar och förkortningar. Du har fått metoder om hur du kan använda grammatiken för att utöka ditt ordförråd och ditt sätt att uttrycka dig i skrift. Du har också fått en fördjupad förståelse för dina egna utvecklingsområden, och kunskap om resurser du kan jobba med för att fortsätta utvecklas.

Huvudsakligt kursinnehåll 

-    Textgenrer och texttyper
-    Skriva instruktioner
-    Recension, referat, resumé, rapport
-    Argumenterande text, uppsats
-    Platsansökan
-    Protokoll
-    Formella och informella brev
-    Pressmeddelanden, notiser, artiklar
-    Utökat ordförråd, viktiga ordval
-    Meningsbyggnadens betydelse för texten.
-    Textens syfte, läsarfokus
-    Skrivregler: datum, siffror, skiljetecken, avstavning, förkortningar, sammansättningar m.m.
-    Orientering kring externa hjälpmedel och tips på böcker.

Kursbok Skrivtrappan (Ronald Alfredsson, Folkuniversitetets förlag). Den finns att köpa på Adlibris med flera.

Kursledare

Kursen leds av Karin Eriksson, som är utbildad journalist, undervisar i svenska och som bland annat frilansar som översättare.

Bokning och betalning 

När du bokar kursen väljer du betalsätt, och betalar kursen direkt eller inom 14 dagar. Om du avbeställer kursen efter att ångerfristen löpt ut men före kursstart har du rätt till återbetalning av kursavgiften, med avdrag för en administrativ avgift. Vi önskar att du avbokar så snart som möjligt vid förhinder, så vi har möjlighet att kalla reserver. 
Vissa tolkförmedlingar och arbetsgivare kan ersätta kursavgifter i efterhand mot uppvisande av kvitto och intyg. Detta är mellan er. Kolla med din tolkförmedling eller arbetsgivare. Välj iså fall betalsätt via faktura. Om du väljer att betala med Swish kan du INTE få kvitto.

Kontakt

Vid frågor eller bokningsproblem, mejla till ostersund@folkuniversitetet.se så hör vi av oss! 

Varmt välkommen!

Kursledare

Karin Eriksson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Östersund

ostersund@folkuniversitetet.se

Kursperiod
29 okt 2024 - 17 dec 2024
Tisdag
Antal tillfällen
8
Första tillfället
tis 29 okt 2024 kl 18:30-20:45
  • tis 5 nov 2024 kl 18:30 - 20:45
  • tis 12 nov 2024 kl 18:30 - 20:45
  • tis 19 nov 2024 kl 18:30 - 20:45
  • tis 26 nov 2024 kl 18:30 - 20:45
  • tis 3 dec 2024 kl 18:30 - 20:45
  • tis 10 dec 2024 kl 18:30 - 20:45
  • tis 17 dec 2024 kl 18:30 - 20:45
Studietimmar
24
Kurs-ID
502545
Pris
1760 kr