Förkunskaper
Det här är en kurs för dig som har läst thailändska A1 del 1-4 tidigare eller har motsvarande kunskaper.
I undervisningen används en del ljudklipp och filmer på engelska så du bör ha grundläggande kunskap i det engelska språket.
Mål
Målet för nivå A2* är att du ska kunna ha en enkel konversation på thailändska.
Kursinnehåll
På kursen får du lära dig:
- Konversera med fokus på vård och hälsa
- Introduktion till målspråkets kultur och samhällsliv
Kursupplägg
Kursen äger rum på angiven tid och dag online via Zoom. Du behöver en dator med bra internetuppkoppling och e-postadress, med tillgång till kamera och mikrofon. Undervisningens fokus ligger på muntlig kommunikation. Du förväntas vara aktiv på lektionerna och har goda möjligheter att påverka kursens innehåll och upplägg. Räkna med några timmars hemarbete mellan kurstillfällena.
Lärare
Din lärare har thailändska som modersmål. Läraren har en akademisk examen och goda pedagogiska kunskaper.
Kurslitteratur
Kurslitteratur ingår inte i priset för kursen. Information om vilken bok du ska använda och var du kan köpa den följer vanligtvis med kallelsen till kursen.
Kursledare
Bussaba Kaewtipayanate
Bussaba har magisterexamen inom linkvistik i engelska program. Innan hon flyttade till Sverige från Thailand jobbade hon på en internationell avdelning vilket kräver goda språkkunskaper i både engelska och thailändska. Hon är legitimerad programannonsör vilket kräver att man kan uttala och läsa riksthailändska på rätt sätt. Hon har jobbat som kursledare i Folkuniversitetet sedan 2010.
"Att undervisa på mitt modersmål thailändska för svenskar kräver mer än att bara kunna tala språket flytande för att få till en perfekt språkmodell. För det första behöver eleverna läromaterial som passar dem. Jag tillämpar lingvistiska kunskapar, till exempel Contrasive Analysis, vilket hjälper mig att analysera och jämföra gemensam språkkaraktär och skillnader mellan svenska och thailändska.
Andra utmaningar är att språk förändrar sig hela tiden och därför behöver jag uppdatera mig genom att hålla mitt språk levande. Detta sker bäst genom löpande kontakter med thailändare som är språkexperter. Trots att thailändska är ett krävande språk att lära sig så är det mycket vackert. Satsmelodin gör att man nästan sjunger när man talar.
Även om det finns många digitala hjälpmedel för att lära sig språk är ändå en mänsklig kontakt en förutsättning för att utveckla ett levande språk."
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Örebro län