Förkunskaper
Det här är en kurs för dig som har läst tjeckiska A1 och A2 i sin helhet eller på annat sätt fått motsvarande kunskaper. Du kan redan känna igen enklare fraser, berätta om dig själv, ditt arbete och intresse och kommunicera med någon som talar långsamt och tydligt.
Förkunskaper som motsvarar kurser A1 och A2 innehåller:
Man kan använda substantiv, adjektiv, räkneord och pronomen i kasusnominativ och ackusativ, delvist genitiv. Man kan även använda substantiv i genitiv.
Ordförråd motsvarar tema: ”min familj, ”min dag”, ”att orientera sig i stad”, ”på restaurangen och i affären”, ”handla mat”, ”fritid”, ”födelsedag”, ”personliga egenskaper”, ”mitt jobb”
• Vanliga verb som är förknippade med ackusativ
• Vanliga prepositioner som är förknippade med genitiv
• Futurum, Preteritum
• Grundläggande verbets aspekter
• Indefinita och nekande pronomen och adverb (inget, något, ingen, någon osv.)
Är du osäker om du har rätt nivå för att delta i kursen kan du kontakta asa.klum@folkuniversitetet.se
Mål
När du nått nivån, kan du på ett enkelt sätt prata om tema inom hälsa, politik, historia, kultur, media, film, idrott osv. Vi fokuserar på kasusvokativ och fortsätter utveckla användning av genitiv och ackusativ.
Kursinnehåll
Läsa, tala och skriva på enkelt sätt om ämnen ”hälsa”, ”politik”, ”idrott”, ”film”, ”mode”, ”historia”
Läsa, tala och skriva om kultur (vi läser och skriver texter om kända personligheter med tjeckisk bakgrund från historia och idag, om tjeckiska slott, filmer och musik)
Fördjupande kasus genitiv, vokativ, ackusativ i tjeckiska och konditionalis
Kursupplägg
Undervisningen sker med fokus på alla kommunikationsformer: en muntlig och skriftlig form, läsförståelse, hörförståelse. Du förväntas vara aktiv på kurstillfällena och är med och påverkar kursens innehåll och upplägg. Räkna med några timmars hemarbete per vecka. Hemuppgifter ingår.
Kurslitteratur
Kurslitteratur ingår inte i priset för kursen. Information om kurslitteratur får du i kallelsen eller vid första kurstillfället.
Kursledare
Jana Hanzel Kratka
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm