Välkommen till en kurs om hur man tolkar psykiatriska utredningar av barn och unga. Att göra det på ett bra sätt förutsätter förståelse för hur en sådan går till, varför formulär och frågor är formulerade som de är, och insikt i patienternas särskilda situationer.
Kursen omfattar 25 klocktimmar. Den genomförs av tolkutbildningen på Folkuniversitetet i Östersund och finansieras av Myndigheten för Yrkeshögskola.
Kursinnehåll
I denna kurs tar vi bland annat upp:
- Hur olika typer av psykiatriska utredningar går till och hur problematiken kan se ut inom:
o Intellektuell funktion
o Neuropsykiatrisk funktion,
o Affektiv- och ångestrelaterade diagnoser - Formulär, skattningsskalor och intervjuer
- Vårdinstanser där utredningar görs (habiliteringen, BUP, skola mfl)
- Samtal med barn
- Vanliga begrepp, uttryck och termer
- Sekretess och tystnadsplikt
- Jäv, moraliska dilemman
- Svåra samtal
- Tolketik och tolkmetodik på området
- Tolkteknik i utredningssituationer – specifika utmaningar och strategier
Målsättningen är att du ska förstå den situation och kontext som präglar aktuellt tolkningsuppdrag för att på så sätt kunna genomföra tolkningen på ett bra sätt.
Kursupplägg
Kursen börjar med en inledande kvällsträff där ämnet introduceras och du får hemuppgifter att jobba med fram till kommande träffar. Mellan träffarna finns tid för eget arbete.
Hela kursen är på distans över plattformen Microsoft Teams. Du måste därför ha tillgång till dator eller platta med stabil internetuppkoppling.
I utbildningen varvas teori med reflektion, diskussion och erfarenhetsutbyte. För att bli godkänd på kursen och få ett kursintyg krävs att du är närvarande och aktivt deltagande minst 80 % av utbildningstiden.
Kursledare
Kursen leds av Lena Gyllenman, legitimerad psykolog samt Olga Fasth (f.d. Öhgren) - Auktoriserad rättstolk och sjukvårdstolk, Realialärare/språkhandledare på Tolkutbildning.
Behörighetskrav
För att delta i kursen behöver du vara aktivt arbetande som tolk och skall kunna styrka detta genom ett intyg från din uppdragsgivare om vi efterfrågar detta. Du kan också vara studerande på grundutbildningen till kontakttolk. Om kursen blir full kan vi komma att använda detta för att avgöra vem som får plats.
Bokning och betalning
När du bokar kursen väljer du betalsätt, och betalar kursen direkt eller inom 14 dagar. Om du avbeställer kursen efter att ångerfristen löpt ut men före kursstart har du rätt till återbetalning av kursavgiften, med avdrag för 100 kr i administrativ avgift. Vid förhinder önskar vi att du avbokar så snart som möjligt, så vi har möjlighet att kalla reserver. Mer om anmälningsvillkor finns att läsa under ”Om Folkuniversitetet” här på hemsidan.
Många tolkförmedlingar ersätter kursavgifter i efterhand mot uppvisande av kvitto och intyg. Välj iså fall betalsätt via faktura. Om du väljer att betala med Swish kan du INTE få kvitto.
Kontakt
Vid frågor eller bokningsproblem, mejla till ostersund@folkuniversitetet.se
Varmt välkommen!
Kursledare
Lena Gyllenman
Olga Mdivani Fasth (F.d. Öhgren)
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Östersund