Denna kurs är en fortsättning på en fördjupande kurs i ukrainska som tidigare gått hos Härnösands folkhögskola. Den riktar sig till tolkar i slaviska språk som också vill kunna ta uppdrag på ukrainska som övrig tolk, eller bättre förstå ukrainare som väljer tolkning på ryska. Målsättningen är att efter genomgången kurs ska du kunna genomföra enklare tolkningsuppdrag mellan svenska och ukrainska.
Syftet är att utveckla dina kunskaper i ukrainska ytterligare genom att fortsätta bygga ordförråd, fördjupa dina kunskaper i kontrastiv ukrainsk ljudlära och ukrainsk grammatik, med särskilt fokus på särdrag mellan ukrainska och andra slaviska språk. Dessutom att utveckla allmänspråkliga färdigheter och den kommunikativa förmågan, nämligen: språklig korrekthet, utvidga ordförråd, utveckling av muntliga och skriftliga förmågor, kommunikation i monolog och dialog, att förbättra färdigheter och kunskaper inom alla språkliga områden: läsa, skriva, lyssna och tala, samt att ge studenterna färdigheter inom det professionella området.
Kursen omfattar 50 klocktimmar. Den genomförs av tolkutbildningen på Folkuniversitetet i Östersund och finansieras av Myndigheten för Yrkeshögskola.
Kursinnehåll
I denna kurs tar vi bland annat upp:
Fonetik
• Växlingar i vokaler och konsonanter
• Variationer av prepositionerna "z", "zi", "iz"
Morfologi
Deklinationer – former i singular och plural
• Förenkling av konsonantgrupper
• Dubbel betoning, betoning för att särskilja ord och former
• Deklination av genusformer av ordningstal
• Deklination av demonstrativa och frågepronomen
Substantivböjningar i singular och plural
Verbböjningar
• Aktiv form
• Verb i futurum - perfekt och imperfekt
• Imperativa och konditionalis
Ordbildning
• Jämförelseformer av kvalitativa adjektiv och adverb
• Rörelseverb med prefix
Syntax
• Enkla meningar
• Sammansatta meningar: olika typer av bisatser
Stilistik
• Stilistiska medel inom fonetik (medel för klangfullhet)
Kursupplägg
Kursen börjar med en inledande träff där kursinnehållet introduceras och du får hemuppgifter att jobba med fram till kommande träff. Mellan träffarna finns tid för eget arbete.
Hela kursen är på distans över plattformen Microsoft Teams. Du måste därför ha tillgång till dator eller platta med stabil internetuppkoppling.
I utbildningen varvas teori med reflektion, diskussion och erfarenhetsutbyte. För att bli godkänd på kursen och få ett kursintyg krävs att du är närvarande och aktivt deltagande minst 80 % av utbildningstiden.
Kursledare
Kursen leds av Olena Polovska, legitimerad språklärare i ukrainska språket, litteraturen och etnografi
Behörighetskrav
Kursen riktar sig till personer som tidigare deltagit i kursens tidigare steg, eller har motsvarande förkunskaper. Om nödvändiga förkunskaper inte kan styrkas kommer läraren att ta kontakt för att bedöma att språknivå stämmer för kursens nivå.
För att delta i kursen behöver du vara aktivt arbetande som tolk och skall kunna styrka detta genom ett intyg från din uppdragsgivare om vi efterfrågar detta. Du kan också vara studerande på grundutbildningen till kontakttolk. Om kursen blir full kan vi komma att använda detta för att avgöra vem som får plats.
Bokning och betalning
När du bokar kursen väljer du betalsätt, och betalar kursen direkt eller inom 14 dagar. Om du avbeställer kursen efter att ångerfristen löpt ut men före kursstart har du rätt till återbetalning av kursavgiften, med avdrag för 100 kr i administrativ avgift. Vid förhinder önskar vi att du avbokar så snart som möjligt, så vi har möjlighet att kalla reserver. Mer om anmälningsvillkor finns att läsa under ”Om Folkuniversitetet” här på hemsidan.
Många tolkförmedlingar ersätter kursavgifter i efterhand mot uppvisande av kvitto och intyg. Välj iså fall betalsätt via faktura. Om du väljer att betala med Swish kan du INTE få kvitto.
Kontakt
Vid frågor eller bokningsproblem, mejla till ostersund@folkuniversitetet.se
Varmt välkommen!
Kursledare
Linnéa Pettersson
Utbildningsledare inom uppdragsutbildningar.
Olena Polovska
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Östersund